139,3 dinara iznosi proizvođačka cena maline

Nacionalni Savet za malinu, u Instutu za voćarstvo u Čačku, održao je sastanak povodom utvrdjivanja tačnog iznosa koliko jednog proizvođača košta kilogram maline koju proizvede.

Nakon izvršene kalkulacije u koju pored obrade ulazi i berba doslo se do iznosa nesto manjeg od 140 dinara. Prema rečima državnog sekretara Velimira Stanojevića, sastanak je na dugoročan način rešio neke od probleme malinara.


“ Konačno smo došli do nekih kalkulativnih proizvođačkih cena vezanih za svežu malinu kao i kalkulaciju smrznute maline. Imali smo dobar sastanak gde smo donosili odluke kako na dugoročan način možemo rešiti probleme u malinarstvu i nastavićemo tako i u narednom periodu”, rekao je Velimir Stanojević.


Predstavnici Asocijacije malinari Srbije, zadovoljni su sastankom i nadaju se da će ubuduće zvaničan dokumenat uticati na hladnjačare da malinu plate onoliko koliko zaslužuje. „Najviše što zanima poljoprivredne proizvođače je to da smo dobili cenu koštanja maline koju su izneli najveći otkupljivači iz Srbije. Oni su izneli pre 20 dana cenu od 80 dinara, a danas su po prvi put Radna grupa i Nacionalni savet došli do usaglašavanja da je cena koštanja kilograma maline na osam tona po hektaru 139,3 dinara. Dve, tri godine su nas zamajavali i smatrali da imamo dobit a to nije tačno. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da je država stala iza nas, poljoprivrednih proizvođača i odrađena je cena koštanja koja je prava i istinita. „

Sledeci sastanak radne grupe planiran je za sledeću sedmicu.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights