Domaći semenski krompir na samo 10% njiva u Srbiji
Srbija na godišnjem nivou uveze ogromne količine semenskog krompira koji bi uz podršku države mogla da i proizvede. Upravo ovim problemom bavi se Centar za krompir u Guči koji proizvodi zdravstveno ispravan predbazni materijal koji je moguće dalje razmnožavati.
Metoda proizvodnje bezvirusnog semenskog krompira, tkz mini krtola u uslovima laboratorije, kao predbazni materijal za dalje razmnožavanje primenjuje se u Centru za krompir u Guči. Institut za krompir u Guci je pokušao da ovakvom jednom metodom , smanji uvoz semenskog krompira. Uz pomoc drzave, u narednom periodu, uvoz bi bilo moguće smanjiti za 20 procenata. Kvalitet uvezenog krompira se vrlo često dovodi u pitanje, u poređenju sa domaćim svakako je lošijeg kvaliteta.
Da bi srpski krompir bio konkurentan potrebno je obezbediti podršku ali i adekvatne agrotehničke mere u proizvodnji. Pored ovoga potrebno je urediti tržiste sa akpekta ne dominacije uvoza ali i uključiti industriju koja u preradi troši ogromne količine ovog povrća.