U Užicu održan radni sastanak o aktuelnom stanju u proizvodnji i na tržištu maline

Članovi Udruženja proizvođača i prerađivača voća i povrća PКS sa područja RPК Zlatiborskog upravnog okruga, održali su 09.04.2019. u Užicu radni sastanak na temu aktuelnog stanja u proizvodnji i na tržištu maline. Učešće je uzelo nekoliko najvećih prerađivača i izvoznika smrznutog voća, kao i predstavnici Saveza udruženja „Srpska malina“, koji je odnedavno postao član PКS.

U sklopu priprema za početak sezone berbe maline, razgovaralo se o trenutnom stanju u malinjacima na području Arilja, Užica, Bajine Bašte, Priboja, Prijepolja i Dragačeva i problemima koji najviše opterećuju ovu branšu u fazama otkupa, prerade i izvoza. Posebno je naglašen problem smanjenja prinosa poslednjih godina, zbog neadekvatne agrotehnike – od vrsta i kvaliteta sadnog materijala, preko obrade zemljišta i održavanja vodnog režima do nabavke i korišćenja sredstava za ishranu i zaštitu bilja.

Navedeni su primeri dobre prakse gde vrhunski stručnjaci iz oblasti zaštite bilja angažovani od strane otkupljivača i prerađivača voća, pružaju drgocenu podršku primarnim proizvođačima na terenu. Radi postizannja boljih rezultata potrebno je da poljoprivredni stručnjaci zaduženi za saradnju sa kooperantima budu još prisutniji na ternu, da bi se u najdelikatnijim fazama razvoja maline, odreagovalo pravovremeno i optimalno. Imajući u vidu veliki broj malinjaka, neophodno je da se i PSSS uključe mnogo aktivnije u ovaj posao.

Takođe, treba na vreme preduzeti mere protiv širenja biljnih bolesti iz zapuštenih i napuštenih zasada, a doslednom primenom prospisa urediti upotrebu sredstava za zaštitu bilja uz adekvatno zbrinjavanje ambalaže.

Razmotrena su i pitanja rejonizacije voćarstva, uslova u otkupu, higijene berbe, oiguranja, rešavanja izazova Noro virusa i dr. Naglašena je neophodnost uređenja odnosa svih učesnika u ovom velikom i važnom poslu, što podrazumeva da nadležni organi što doslednije i efikasnije sprovode propise.

Iznet je niz konkretnih primedbi i predloga za unapređenje stanja, koje će PКS zastupajući interese svojih članova inicirati pre svega kod službi Ministarstva poljoprivrede (Uprava za zaštitu bilja, Sektor za agrarnu politiku, ruralni razvoj…), zatim kod Poreske uprave, lokalnih samouprava itd.

Uvažavajući sve značajne činioce koji utiču na cenu sveže i smrznute maline, zaključeno je da će ona biti rezultat delovanja tržišnih mehanizama, te da će poseban uticaj imati kvalitet ovogodišnjeg roda, pre svega uslovljen klimatskim uslovima u vreme berbe.

Izvor Tv Lav plus

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights