Zašto uvozimo krompir dok domaći propada?

Trgovine i pijace širom Srbije prodaju krompir uvezen iz Rusije, dok velike količine domaćeg krompira odličnog kvaliteta stoje u magacinima i propadaju.

Savo Žunić, najveći proizvođač krompira u Prijepolju i okolini, kaže za Večernje Novosti, da uvozni lobiji pokušavaju da na sve načine unište domaće poljoprivrednike, a dokaz za to je i kvantaška pijaca, na kojoj je najviše robe iz Albanije.

„U mom magacinu trenutno ima oko 50 tona krompira vrhunskog kvaliteta. U novovaroškom kraju ga ima još sigurno oko 300 tona, a u ivanjičkom još 400 tona. Iz naših magacina krompir je izlazio po ceni od maksimalno 45 dinara, a mi se pitamo na koji način se on posle prodaje po višestruko većoj ceni. Nema razloga da domaćem krompiru bude cena viša od 70 dinara po kilogramu, a ne da se nudi po trgovinama i za 100 i više dinara“, kaže Žunić.

Dodaje da uvoznici bez ikakvih kvota uvoze krompir iz Rusije i Belorusije. Sa druge strane, kada Srbija izvozi bilo šta kvote se moraju poštovati.

„Uvoznici krompira bez ikakvog stida odlaze kod nas domaćih proizvođača i traže nam neophodne papire kako bi izvršili reeksport. Poznato je da transportne firme iz Užica, Čačka, Beograda uvoze jabuku iz Italije, potom je ovde prepakuju i izvoze u Rusiju kao srpsku, a onda, da se ne vraćaju prazni, poteraju krompir i ovde ga dovezu. Onda pokušavaju da taj krompir prepakuju i izvezu ga kao ivanjički, gučki, srpski krompir. To je sramota šta država toleriše“, kaže Savo Žunić za Novosti.

Izvor Večernje novosti

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights