Malinari najavljuju moguću blokadu hladnjača.

Ukoliko do nedelje ne bude povećana cena maline, proizvođači najavljuju da će stupiti u štrajk glađu. Na sednici Upravnog odbora Asocijacije malinara Srbije dogovoreno je da po dva predstavnika svakog udruženja započnu štrajk u svojim lokalnim sredinama, a da im naredna adresa bude Vlada ili predsednik Srbije. Malinari traže otkupnu cenu od 1.45 evra po kilogramu, koja će rasti u skladu sa odnosom ponude i potražnje. Zahtevaju i smenu ministra trgovine, Rasima Ljajića, zbog neuređenog tržišta i najavljuju moguću blokadu hladnjača.

U Zapadnoj Srbiji, najvećem malinarskom kraju u zemlji, berba je u punom jeku. Prema rečima proizvođača, ove sezone maline nema dovoljno, jer je stanje u većini malinjaka prilično loše, dok je situacija nešto bolja samo u novim zasadima. Ima puno malinjaka koji su se osušili ili su zapušteni, a i vremenske prilike ove sezone doprinele su lošem stanju zasada. Ipak, glavni problem je nedovoljno ulaganje u agrotehniku, zbog loše prošlogodišnje cene maline i neizvesnosti koja je prethodila i ovoj berbi.

: U Užicu se trenutno malina otkupljuje po ceni od 150 do 175 dinara, dok se u Arilju cena kreće od 140 do 150 dinara po kilogramu. Proizvođači postavljaju pitanje kako je moguće da u „prestonici crvenog zlata“ malina bude jeftinija nego u Kosjeriću, Sudrulici ili Aleksinci i objašnjavaju da uz cenu od 140 dinara, kada isplate berače, njima ne ostaje nikakva zarada.

: Predsednik Asocijacije malinara Srbije ipak apeluje na sve nadležne organe i institucije, a kako naglašava, najviše na izvoznike, da sagledaju situaciju, koja je kaže, veoma kritična, pošto se na terenu deševaju i incidenti jer proizvođači ne uspevaju da isplate radnike. Poljoprivrednici su u teškoj situaciji i ukoliko se nastavi trend obaranja cena njihovih proizvoda, ubrzaće se nestanak srpskih sela, zaključuju malinari.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights