Proglašeno vanredno stanje u Srbiji, od sutra nema škole

Na teritoriji cele Srbije proglašeno vanredno stanje, rekao je predsednik Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti. Do sada registrovano ukupno 48 zaraženih koronavirusom. Ograničena visina cena osnovnih životnih namirnica, zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava. Zabrana javnog okupljanja u zatvorenim prostorijama za skupove na kojima je više od 50 ljudi.

Kupili smo pet miliona maski od Kine da bismo mogli da premostimo deset dana, koje će stići za neki dan, poslaćemo avion, kaže predsednik i dodaje da je u toku postupak nabavke novih respiratora.

 Srpski državljani koji dolaze iz stranih zemalja moraće da budu 14 dana u izolaciji, a oni koji dolaze iz žarišta koronavirusa 28 dana. Svako narušavanje pravila značiće tri godine zatvora.

Od sutra nema škole, vrtića i fakulteta. Dezinfikovaće se svi prostori, poručio je predsednik. Školski program emitovaće se preko televizijskih kanala – RTS3 i RTS Planeta.

Predsednik zamolio lica starija od 65 godina da ne izlaze iz kuće. Rekao je da će se kontrolisati koliko se poštuje ostanak u kućama i da će, ako kršenje bude veće od 0,1 i 0,2 odsto biti doneta i obavezujuća odluka o ostanku u kućama i dvorištima. 

izvor / RTS

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights