Bogićević: Država će pomoći poplavljene poljoprivrednike

U sezoni kada se malinari pripremaju za berbu i povratak uloženog, u Arilju se veliki broj bori sa poplavama u svojim zasadima. Na pojedinim mestima, matica reke Moravice odnela je sve pa tako od pojedinih zasada nije ostalo ništa.

Poplave koje su zadesile Ariljski kraj pored ogromne štete koje su napravile na infrastrukturi poplavile su 650 hektra obradivog zemljišta od čega je više od polovine zrelih malinjaka  pored Moravice. Shvativši koliku štetu će to naneti lokalnom stanovništvu koje od ove grane poljoprivrede živi, Ministarstvo poljoprivrede traži adekvatno rešenje.

Proizvođačima koji su pretpeli nešto manju štetu predstoji primena zaštitnih mera koje će sprečiti pojavu bolesti tokom predstojećih visokih temperatura.

Opština Arilje formirala je komisiju za procenu štete koju će činiti predstavnici Poljoprivredene savetodavne stručne službe i Instituta za voćarstvo iz Čačka.

Obilazeći malinjake , stručnjaci iz oblasti poljoprivrede baviće se savetodavstvom kako bi pomogli proizviđačima da spase ono što se spasti može.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights