U Ivanjici 51 potvrdjen slučaj zaraze, inficiranih mnogo više

Epidemiolog Milorad Dramićanin iz ivanjičkog Doma zdravlja izjavio je danas da je u tom gradu trenutno 51 slučaj zaraze korona virusom potvrdjen PCR testom, ali da je po njegovoj proceni zaraženo oko 1.000 Ivanjičana.

Dramićanin je za agenciju Beta naveo da su Ivanjici do 1. jula registrovane samo četri osobe pozitivne na kovid-19, medjutim, „posle masovnih okupljanja koja su se dešavala od 19. do 21. juna, epidemija se rasplamsala“.

„Do 1. jula smo imali jedan smrtni slučaj od posledica kovida-19, a sada imamo šest preminulih. U čačanskoj bolnici je smešteno oko 30 inficiranih Ivanjičana sa upalom pluća“, rekao je epidemiolog.

On je naveo da se svi pacijenti s lakšom kliničkom slikom nalaze na kućnom lečenju i da se čekaju laboratorijski nalazi za 20 testova.

Dramićanin je istakao da se u poslednja dva dana situacija naglo popravlja jer u kovid ambulanti sve manje ljudi traži lekarsku pomoć.

„U poslednjih 15 dana imali smo 100-140 pregleda dnevno, a juče je bilo svega 20 pregleda pacijenata koji su se po prvi put javili zbog simptoma korona virusa. Danas smo, takodje obavili znatno manji broj pregleda, tako da je moj utisak da se epidemija polako stišava“, ocenio je Dramićanin.

Predsednik opštine Ivanjica Zoran Lazović je rekao Beti da Centar za hemodijalizu, gde postoji 27 korisnika, funkcioniše normalno.

„Ivanjica je posle nedavnih poplava bila 11 dana bez vode, medjutim sada je vodosnadbevanje normalizovano i Centar za hemodijalizu redovno opslužuje sve pacijente“, naglasio je predsednik.

Lazović je naveo da zbog epidemije korona virusa veliki problem imaju i malinari u tom kraju, jer je sve manje radne snage za berbu malina.

izvor/ Beta

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights