Kampanja ,,Daj pedalu raku“ privukla veliki broj Ariljaca

Udruženje SIBIRKA iz Arilje, drugu godinu za redom aktivno učestvuje u kampanji „Daj pedalu raku“. Daj pedalu raku je projekat koji šestu godinu za redom Ženski centar „Milica“ realizuje pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Instituta za onkologiju Vojvodine, Kliničkog centra Kragujevac i Kliničkog centra Niš.

 „Daj pedalu raku“je ove godine dobilo regionalni karakter jer je vožnja podrške održana u subotu 3. oktobra u gradovima Srbije i Slovenije.

Podizanjem zastave dat je start za biciklističku vožnju u 29 gradova u Srbiji i Sloveniji. Gradovi koji su podržali kampanju su Ljubljana,  Beograd, Vrnjačka Banja, Kragujevac, Niš, Novi Sad, Sremska Kamenica, Sremska Mitrovica, Pančevo, Vranje, Sombor, Čačak, Užice, Arilje, Aranđelovac, Veliko Gradište, Zaječar, Topola, Trstenik, Kraljevo, Kučevo, Svrljig, Smederevo, Gornji Milanovac, Jošanička Banja,  Šabac, Subotica, Stopanja, Lapovo..

Projekat su podržali i uzeli aktivno učešće u vožnji, predstavnici udruženja, sportskih klubova, lokalne samouprava, zdravstvenih ustanova i institucija, udruženja građana i medija. Ova manifestacija je objedinila sve koji mogu doprineti smanjenju smrtnosti od raka dojke kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou.

Osim ujedinjenja na lokalu “Daj pedalu raku” predstavlja kampanju koja ima za cilj podizanje svesti cele društvene zajednice, a posebno žena o značaju preventivnih i redovnih pregleda dojki, ranog dijagnostifikovanja i lečenja bolesti, kao i promovisanju zdravih stilova života. Ove godine je zbog pandemije Covid-19 bila otežana dostupnost dijagnostici i lečenju onkoloških pacijenata što je dosta zabrinjavajuće jer ukoliko želimo da utičemo na smanjenje smrtnosti od raka dojkeneophodno je u svakom trenutku  imati pristup dijagnostici kao i svim terapijama za lečenja ranog karcinoma dojke koja je dostupna u zemljama uokruženju treba da  bude omogućen i pacijentkinjama u Srbiji bez obzira na vanredne situacije kako bi što veći broj njih bio i izlečen.

Please follow and like us:

Pratite nas na Facebook-u!

Ostanite u toku sa najvažnijim vestima u regionu!


This will close in 15 seconds