Nova poljoprivredna mehanizacija za deset porodica iz Lučana

Deset porodica sa teritorije opštine Lučani dočekaće prolećnu sezonu i početak poljoprivrednih radova sa novom poljoprivrednom mehanizacijom koja će olakšati i ubrzati njihov rad na obradi zemlje.

Poljoprivredna oprema donirana je u okviru projekta „Zasad za zajednicu Lučani“, koji su po treći put zajednički finansirali – Opština Zollikon iz Ciriha, uz podršku gospodina Nebojše Račića iz Turice i Opština Lučani, a sproveo IDC. Kroz ova tri zajednička projekta ukupno 25 porodica iz Guče, Dljina, Viče, Živice, Kotraže, Krstaca, Gornje Kravarice, Goračića, Gornjeg i Donjeg Dubca, i drugih sela, dobilo je sadnice za podizanje zasada maline, jagode i borovnice.

Najuspešnije od ovih porodica kroz prethodne projekte dobile su zaštitne mreže, sisteme i pumpe za navodnjavanje, a sada i motokultivator, kosačice, plastenik, tarupe i drugu poljoprivrednu opremu. Svim porodicama obezbeđena je obuka i savetodavna podrška u gajenju voća. Cilj realizovanih projekata bio je da porodice iz ruralnih predela opštine Lučani osnaži da stvore svoj nezavisan izvor prihoda i time ih ekonomski podrži i olakša život na selu. Opština Zollikon je prilikom poplava koje su pogodile Opštinu Lučani uputila humanitarnu pomoć, ali i donirala kuhinju osnovnoj školi u Guči. Projekat „Zasad za zajednicu Lučani“ finansirale su opština Zollikon iz Ciriha i Opština Lučani, a implementatori su IDC i Opština Lučani.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights