Nove cene putarina od danas

Od danas važi novi cenovnik za korišćenje auto-puteva u Srbiji. Nove cene putarina više su za 1,8 odsto.

Od danas važi novi cenovnik za korišćenje auto-puteva u Srbiji. Nove cene putarina više su za 1,8 odsto. Poskupljenje će najviše osetiti vozači kamiona, koji inače i najskuplje plaćaju prolaz auto-putevim. Poslednji put je putarina poskupela u junu 2019. godine, za 12 odsto.

Novinar RTS-a Dragan Milutinović ocenio je za Jutarnji program da je poskupljenje putarine iznuđeno, zato što nema velikog broja automobila na drumovima. Podseća da je prošle godine zabeleženo osam miliona manje prolazaka kroz naplatne rampe, da je tranzitni saobraćaj praktično obustavljen zbog korone, nije bilo tranzita “sever-jug”.

Naplaćeno je 1,5 milijardi dinara manje od putarine, procentualno, zabeležen je pad od 16,6 odsto.

Milutinović dodaje da su Turci prestali da idu rutom prema Pirotu i Nišu i da te količine novca nema u budžetu. Ističe da, iako smo izgradili toliku putnu mrežu sada moramo nekako i da je održavamo.

Poskupljenje će najviše osetiti vozači kamiona, ali Milutinović ukazuje da im i najskuplja putarina neće predstavljati problem, jer im je to jedan litar više goriva, dok će vozači automobila najviše plaćati pola litra ako se uzme u obzir bilo koja deonicu u okviru puteva Srbije.

Smatra da jedan Turčin sigurno neće zaobići Srbiju zbog jednog litra goriva koja mu je kraća za 350 kilometara nego da ide preko Bugarske i Rumunije, jedino, kako kaže, ako neće da čeka na graničnim prelazima koji su opterećeni zbog pandemije virusa. 

Korekcija od 1,8 odsto, će u proseku u dinarima, za putnička vozila koštati na sledećim deonicama:

– Od Beograda do Preševa za teretnjake će umesto 8.750 koštati 8.910 dinara i to je najznačajnija promena.

– Od Beograda do Dimitrovgrada naplaćivaće se 7.860 umesto 7.720 dinara.

I u kategoriji automobila najveća razlika je na deonici između Beograda i Preševa, gde će naknada umesto 1.460, biti 1.490 dinara.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights