“Zar neko misli da smo mi idioti?” Dr Kon objasnio zašto nije za otvaranje kafića

Epidemiolog dr Predrag Kon na temu otvaranja kafića, restorana, klubova rekao je da je pevanje važan faktor, kapljice mogu da idu i do 12 metara. “Niko ne pokušava da peva s maskama. Pitaju, da li je to naučno dokazano da se zaražava. Zar neko misli da smo mi idioti?! Kada pitate nekoga gde je bio, kako se zarazio, dođete do toga da je bio na nekom takvom mestu”, istakao je on.

Doktor Kon je najavio da će pitanje otvaranja bašta doći na red i da će sutra na sednici Kriznog štaba sigurno razmatrati i to, a da će on morati da objašnjava svoje razloge zašto sada nije dobar trenutak.

Dr Kon naglašava i da treba sačekati da počne da pada aktivnost virusa.

– Otvaranje bašta jeste realan zahtev u nekoj perspektivi. Glavno mesto nepoštovanja mera su ugostiteljski objekti, prvenstveno kafići i restorani, Svako ko uđe, nosi masku, a onda je skine na mestu gde sedi. Ja nosim masku i dok pijem kafu. Nije istina da to ne može da se sprovodi, isto važi i za jelo. Vi ako hoćete to da sprovodite, i te kako možete. Restorani su mesto dokazano naučnim istraživanjima kao mesto gde se najvše ljudi zaražavaju. Ne šire ugostitelji zarazu, već mesta okupljanja – objašnjava doktor Kon.

Nije prvi put da struka objašnjava to da je tokom pevanja visok rizik za zaražavanje. Na tu temu se govorilo dosta i prethodnih meseci tokom pandemije.

Izvor/24sedam.rs

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights