Lučani: Polaganjem venaca odali počast žrtvama NATO agresije

Povodom 24. marta – Dana sećanja na žrtve NATO bombardovanja, predstavnici lokalne samouprave, Udruženja ratnih vojnih invalida, SUBNOR-a i porodica poginulih boraca opštine Lučani, odali su poštu i položili cveće na spomen – česmu poginulima u ratovima 1991 – 1999. godine u Guči.

Tokom ratova od 91. do 99. godine poginulo je devet dragačevskih boraca: Vukašin Milić iz Donjeg Dubca, Branko Plazinić iz Guberevaca, Rade Dimitrijević iz Tijanja, Stanko Korićanac iz Kaone, Radovan Ravić iz Vučkovice, Jovan Cvetanov iz Kraljeva, Slobodan Krasić iz Gornje Kravarice, Milorad Simović iz Donjeg Dubca i Ivan Zaj iz Lučana.

Nato agresija na Saveznu Republiku Jugoslaviju, započeta je 24. marta 1999. godine, uništavanjem ciljeva u tadašnjoj Jugoslaviji, pre svega u Srbiji i na Kosovu i Metohiji.

U NATO akciji „Milosrdni anđeo“ koja je trajala 78 dana, na teritoriju opštine Lučani je bačeno 78 bombi. Oko 70 bombi je palo na preduzeće „Milan Blagojević“ Lučani i tako razorilo i uništilo vitalne delove ove hemijske industrije.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights