Nema ublažavanja mera

Nakon završene sednice Krizni štab za borbu protiv korona virusa doneo je odluku da nema ublažavanja protivepidemijskih mera, odnosno otvaranja ugostiteljskih objekata.

– Nema popuštanja postojećih mera, ugostiteljski objekti i tržni centri ostaju zatvoreni. Dobro je što nema eksponencijalnog rasta, ali brojke i dalje nisu dobre. Potrebno je maksimalno se pridržavati se svih postojećih mera i da se vakcinišemo. Na sednici Kriznog štaba razgovaralo se o dve stvari. Jedna od njih je da se omogući školama da se đaci ispituju u manjim grupama u samim školskim prostorijama, a ne onlajn. Nastava ostaje onlajn, a predlog je da se sami ispitivanje vrši u manjim grupama u školama. Druga stvar o kojoj je raspravljalo jeste ulazak građana Srbije u zemlju i karantina koji je do sada bio obavezan. Ulazak u zemlju biće omogućen samo za potpuno vakcinisane, neće im biti potreban PCR test ili izolacija. To znači da će biti omogućen ulazak onima sa dve primljene doze Fajzer, Sputnjik V i Sinofarm vakcine i sa jednom dozom AstraZeneke, ali samo za one koji su primili vakcinu u Srbiji – rekao je Gojković posle sednice. 

Danas je, inače, tačno sedam dana kako je ugostiteljima odlukom Vlade onemogućeno da rade, a predstavnici medicinskog dela Kriznog štaba zalažu se za nastavak pomenutih mera. Protiv ovakvih ograničenja često istupa zamenik gradonačelnika Goran Vesić, a sve su prilike da će nova sednice doneti stare dileme – zdravlje ili ekonomija.

Podsetimo, jučerašnjim kovid presekom na virus je pozitivno još 5.475 novoobolelih, dok je preminulo 36 lica. Na korona virus u poslednjih 24 časa testirano je 18.158, od početka epidemije do danas u 15 časova testirano je ukupno 3.295.548 osoba. Broj hospitalizovanih osoba u ovom momentu je 6.187, dok se na respiratoru nalazi 238 osoba.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights