Koji model finansiranja mesnih zajednica donosi najviše koristi?

Mesna zajednica kao najmanja jednica lokalne samouprave predstavlja veoma značajan segment u zivog svakog pojednica naročito kada je u pitanju donošenje zajedničkih odluka o rešavanju tekućih ali i nenadanih problema.

Kada je reč o finansiranju MZ ono se svodi na izdvajanja iz budžeta specifično za svaku opštinu, po kriterijumima koji podrazumevaju površinu mesne zajednice ali i broj stanovnika. Drugačiji sistem, programsko projektno- konkursni podrazumeva pisanje projekata koji bi tačno specifirali problem ili želju meštana za unapređenjem svoje teritoje ili pak kombinovanje različitih sadržaja. Prema rečima predstavnice udruženja građana ,,Sretenje“ Zdenke Kovačević, ovakav način je daleko transparentniji jer se u okviru projekta tačno određuje i prati tok novca izdvojenog za određene radnje.

-Opština Požega je 2012. godine usvojila ovakav način finansiranja, tada je izdvojeno 2,5% od ukupnog budžeta namenjenog za finansiranje mesnih zajednica, taj procenat je godinama bivao veći pa je tako 2017. godine iznosio 29,18%. Ovakav način fiansiranja je u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu, jer su uvedeni programski budžeti koji tačno prate tok novca, dok se pre 2012. to nije tačno znalo, ističe Zdenka Kovačević predsednik Skupštine Udruženja građana ,,Sretenje“.

Please follow and like us:

Pratite nas na Facebook-u!

Ostanite u toku sa najvažnijim vestima u regionu!


This will close in 15 seconds