Sabor trubača u Guči 15. avgusta

Sabor trubača u Guči ove godine biće održan od 13. do 15. avgusta, definitivno je odlučeno na današnjem sastanku kome su prisustvovali članovi Programskog saveta, književnik Matija Bećković, predsednik Matice srpske Dragan Stanić i Živorad Žika Aleksić, predsednik Kulturne zajednice Srbije.

Kao što su organizatori ranije isticali cilj je da se Sabor vrati izvornim korenima pa će u tom smislu i finanlno takmičenje najboljih trubačkih orkestara, kao i ranijih godina, biti u nedelju u 15 časova. Najveća trubačka fešta u zemlji i svetu trajaće tri dana, sa ciljem da okupi što više ljudi iz okruženja kojima će biti ponuđen bogat kulturno-umetnički program i raznovrstan zabavni sadržaj.

– Fokus je stavljen na izvornost Sabora trubača pa ćemo ove godine mnogo više pažnje posvetiti kulturnom sadržaju, izložbama, sajmu knjiga, turističkoj ponudi ovog kraja i naravno trubačkim orkestrima koji su osnov čitave manifestacije. Sabor ćemo otvoriti u petak podizanjem zastave kod Spomenika trubaču nakon čega će uslediti originalni deo programa. Trenutno dogovaramo izvođače u zabavnom delu Sabora, koji će, takođe biti u skladu sa pomenutim ciljevima ove tradicionalne trubačke manifestacije. Glavni sadržaji ponovo će biti na centralnoj pozornici na stadionu. -rekao je Jovan Kovačević, direktor Centra za kulturu u Guči.

Iako se gotovo sa sigurnošću zna da će svetska trubačka zvezda Dejan Petrović i Big Bend nastupati u okviru Sabora trubača, o koncertima se još uvek pregovara. Kako InfoLIGA nezvanično saznaje na spisku mogućih izvođača je i orkestar Stanislava Biničkog.

Takođe na ovogodišnjem Saboru trubača nastupiće Simfonijski orkestar RTS sa šefom dirigentom Bojanom Sudžićem.

Izvor/Infoliga

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights