ODABRAN STRUČNI ŽIRI SABORA TRUBAČA U GUČI

Opština Lučani je ove godine postavila prioritete visokog profesionalizma i poštovanja struke u organizovanju jedinstvene manifestacije trube i narodnog stvaralaštva, Dragačevskog sabora trubača u Guči,s ciljem: obnoviti, negovati i za buduće naraštaje sačuvati nasleđe kulturne baštine, koja je potekla na našim prostorima.

  • Tradicionalni 60. Dragačevski sabor trubača jeove godine u znaku putokaza ka povratku tradicionalnom srpskom identitetu, zasnovanom na dihovnom, kulturnom istorijskom i umetničkom blagu srpskog naroda i svedočanstvu njegovog postojanja, koje se kao bogata riznica, već šest decenija,neprekidnočuva upravo u Dragačevu – ističe predsednik opštine Lučani, Milivoje Dolović.

U tom duhu je odabran i sastav stručnog žirija na osnovu njihove lične kompetentnosti, profesinalne obučenosti i iskustva a koji će ocenjivati veštinu i izvornost sviranja. Imenovani su stručnjaci u oblasti tradicionalne i savremene muzičke umetnosti, i to:kompozitor i etnomuzikolog prof. dr. Dimitrije Golemović, etnomuzikolog dr. Danka Lajić Mihajlović, dirigent prof. Dr. Bojan Suđić, kompozitor prof. dr. Miroljub Aranđelović Rasinski, i dirigent Dušan Vujović.

  1. Prof. dr. Dimitrije Golemović – kompozitor i etnomuzikolog, profesor na Fakultetu muzičke umetnosti, dugogodišnji šef Katedre za etnomuzikologiju i gostujući profesor na Muzičkoj akademiji u Banjoj Luci; autor više naučnih radova i desetak knjiga iz oblasti etnomuzikologije; gostovao kao predavač u Grčkoj, Austriji i SAD.
  2. Dr. Danka Lajić Mihajlović – etnomuzikolog, doktorirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, asistent na studijskoj grupi za etnomuzikologiju Akademije umetnosti u Novom Sadu; zaposlena kao istraživač u Muzikološkom institutu SANU; u naučnoistraživačkom radu prvenstveno je usmerena ka tradicionalnoj instrumentalnoj i vokalnoinstrumentalnoj narodnoj muzici.
  3. Prof. Dr. Bojan Suđić – dirigent i profesor dirigovanja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu; šef dirigent Simfonijskog orkestra RTS i umetnički direktor muzičke produkcije RTS; dirigovao Orkestrom beogradske filharmonije; bio šef dirigent ansambla Opere i baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, gost-dirigent i rezidencijalni dirigent Kraljevske opere u Stokholmu.
  4. Prof. dr. Miroljub Aranđelović Rasinski – kompozitor i muzički pedagog, kompozitor muzičko-scenskog spektakla; dobitnik Vukove nagrade i nagrade grada Beograda za muzičko i scensko stvaralaštvo.
  5. Dušan Vujović – dirigent diplomirao na Fakultetu muzičke umetnost, na duvačkom odseku – instrument klarinet; u drugoj godini studija zaposlio se kao muzičar klarinetista u Pozorištu na Terazijama; svirao u Beogradskoj filhrmoniji, u Vojnom orkestu 1. Armije; u Policijskom orkestru radio na mestu dirigent orkestra.

Stručni žiri će odabrati i proglasiti najbolje trubače i trubačke orkestare 60. Dragačevskog sabora trubača na finalnom takmičenju koje se održava u nedelju 15. avgusta.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights