Opštinsko veće opštine Lučani je održalo 72. sednicu

Opštinsko veće opštine Lučani je održalo 72. sednicu na kojoj su razmatrani izveštaj o izvršenju opštinskog budžeta za prvih šest meseci, kao i izveštaji o radu regionalnih javnih preduzeća „Rzav“ Arilje i „Duboko“ Užice. Imenovana je i Komisija za sprovođenje izbornog postupka za popunjavanje položaja načelnika Opštinske uprave opštine Lučani.
U izveštaju o izvršenju budžeta za period januar – jun 2021. godine se navodi da su ukupni prihodi u ovom periodu iznose 350 miliona dinara, što je u odnosu na isti period protekle godine više za oko 25 miliona ili 7,6 odsto. U šestomesečnim prihodima budžeta najveće učešće imaju prihodi od poreza od zarada oko 135 miliona, zatim prihodi od transfera u iznosu od 83 miliona, dok se od poreza na imovinu građana i komunalnih taksi za isticanje firmi, prihoda od prodaje dobara i usluga u budžet slilo oko 113 miliona dinara.
Ukupno izvršeni šestomesečni rashodi i izdaci iznose 337 miliona dinara i to: 57 miliona za kapitalno održavanje objekata, 54 miliona za zarade budžetskih korisnika (škole, predškolske ustanove, Kulturni centar, Biblioteka, Turistička organizacija, pravobranilaštvo i organe opštine), 38 miliona za usluge održavanja puteva, 17 miliona za održavanje javnih površina, 13,5 miliona subvencija za poljoprivredu, 10 miliona za javnu rasvetu po mesnim zajednicama, 8,5 miliona za prevoz učenika, 19 miliona za upravljanje otpadom, 7,5 miliona za izgradnju akumulacije „Svračkovo“, 6,5 miliona za podršku sportskim organizacijama, 24,5 miliona za osnovno obrazovanje, 10 miliona za srednje obrazovanje, 4,7 miliona za Biblioteku, 10 miliona za Kulturni centar, 12,5 miliona za Turističku organizaciju, 1,2 miliona za mesne zajednice, 10 miliona preduzeću „Putevi“ i „Ratko Mitrović“ za kapitalne radove na saobraćajnoj infrastrukturi, 10 miliona za socijalnu zaštitu, 3,5 miliona crkvenim zajednicama.
Članovi Veća su usvojili i izveštaj o radu JP „Rzav“ Arilje u kome se navodi da je ovo javno preduzeće za šest meseci isporučilo osam miliona kubika vode njenim korisnicima, gradu Čačak i opštinama Gornji Milanovac, Arilje, Lučani i Požega i ostvarilo prihod od 143 miliona dinara. Poslovni rashodi za prvih šest meseci su oko 149 miliona i preduzeće trenutno beleži gubitak od 6 miliona dinara. Inače, ovo javno preduzeće se suočava sa smanjenom količinom vode koja se isporučuje, zbog konstantnog nedostatka voda u reci Rzav, kao i izuzetno nepovoljnih vremenskih uslova, visokih temperatura i izostanka kiša.
Na sednici Veća je usvojen i šestomesečni izveštaj o radu JKP „Duboko“ Užice u kome se navodi da su ukupni prihodi ovog preduzeća za šest meseci 160 miliona dinara. Poslovne prihode čine prihodi od deponovanja i prihodi od selektovanog otpada. U navedenom periodu preduzeće beleži trenutni gubitak od 14 miliona dinara.
U nastavku sednice donet je i zaključak o prihvatanju izveštaja o radu Turističke organizacije „Dragačevo“ Guča kao i rešenje o imenovanju konkursne komisije za izbor načelnika opštinske uprave čiju funkciju do izbora načelnika obavlja VD načelnika Slobodanka Vukićević, diplomirani pravnik.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights