Inicijativa za zabranu istraživanja i rudarenja litijuma na teritoriji cele Srbije

Kreni-Promeni i Savez ekoloških organizacija Srbije predali su Narodnoj skupštini Republike Srbije Narodnu inicijativu za stavljanje na dnevni red Zakona o trajnoj zabrani istraživanja i rudarenja Bora i Litijuma na čitavoj teritoriji Republike Srbije.
Naime Vlada Republike Srbije je u prostornom planu RS planirala je za sada nešto više od 40 ovakvih lokacija za istraživanje i rudnike, sa tendencijom da ih bude više i od 100. Svima je poznat lokalitet Jadra, jedne od najplodnijih regija Srbije, ali i Dobrinja, Pranjani, Suvobor. Veoma blizu su i lokacije planirane za istraživanje Gorobilje, Roge, Svračkovo.

Najvažniji problemi:
Eksploatacija ovih ruda i njihova prerada je tehnološki proces koji je u celom svetu označen kao „prljava tehnologija“. Za sam proces su potrebni milioni tona vode i ogromne količine sumporne kiseline. U samom procesu dolazi do oslobađanja raznih otrova, a najpre Arsena i njihovim izlivanjem u vodotokove dolazi do trajnog i nepovratnog zagađenja tla, vode i vazduha.
Preko 40 naučnika i akademika SANU se slažu da bi se ovakvim načinom zemlja, voda i vazduh toliko zagadili da bi i posle 1000 godina bili neuslovni za bilo kakav život biljaka i životinja, naročito ljudi. Takođe se slažu da bi korist koju bi država dobila od rudne rente (koja iznosi oko 4%) bila mizerna u odnosu na prouzrokovanu štetu. Minimalna ulaganja u poljoprivredu bi, uz stalni rast potražnje za zdravom hranom, donela zemlji duplo veću finansijsku korist, a i za buduće generacije bismo sačuvali zdravu prirodu i sve lepote naše zemlje koje bi u suprotnom bile trajno izgubljene.

Zacrtani cilj Kreni – Promeni i SEOS-a je da se do kraja marta prikupi oko 35 000 potpisa i da se tako u rekordnom, roku mnogo kraćem nego je zakonski od 90 dana Narodna inicijativa preda Narodnoj skupštini i da je ova odmah po formiranju novog skupštinskog saziva stavi na dnevni red i naravno na dobrobit svih građana i usvoji ovaj Zakon, nadamo se jednoglasno!
Zbog nemogućnosti pristupa medijima sa nacionalnom frekvencijom veliki broj ljudi ne zna za inicijativu, ali uprkos tome možemo se pohvaliti da smo samo u četiri termina od po četiri sata u našem Arilju skupili preko 360 potpisnika. Ostao je još jedan najavljeni termin, a on je u sredu 30. marta od 12 do 16 časova i ovim putem pozivamo sve one koji do sada nisu bili u mogućnosti, da to tada i učine na štandu ispred opštine. Postoji još jedna mogućnost, a to je da do četvrtka 31. marta odete lično u zgradu Uslužnog centra u radno vreme od 8 do 15 časova to učinite samostalno ukoliko ste sprečeni u sredu u zaskazanom terminu.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights