„RECIKLAŽNO OSTRVO“ U PARKU OSNOVNE ŠKOLE „AKADEMIK MILENKO ŠUŠIĆ“ U GUČI

foto/Udruženje Naše Dragačevo

Ono što smo dugo priželjkivali, a što je kruna dosadašnjeg rada malih, ali vrednih ekologa iz Eko-sekcije Osnovne škole „Akademik Milenko Šušić“ u Guči danas je ostvareno zahvaljujući čoveku od reči I akcije, neumornom altruisti i humanisti, Gospodinu Nenadu Tutunoviću, privredniku iz Čačka, Predsedniku Rotari Kluba iz Čačka, koji je takođe i ugledni član Udruženja Naše Dragačevo.

Ovo je nastavak zajdničke akcije pokrenute na nivou Moravičkog Okruga kao projekat Rotari kluba Čačak i Rotari kluba Antioh iz Sjedinjenih Američkih Država, a po prvi put u jednoj školi i eko-sekciji u opštini Lučani, a nakon više škola u Čačku, te jedne u opštini Gornji Milanovac.
Rotari Klub predvođen g. Tutunovićem, rođenim Gučaninom i nekadašnjim učenikom ove škole obezbedio je kante za recikliranje limenki, pet-ambalaže (plastike), kao i starih mobilnih telefona i baterija, kao i vreće.
Na ovaj način postiže se više važnih stvari po našu zajednicu:

  • uklanja se otpad iz naše okoline, kog je sve više na svakom koraku;
  • edukuju se mladi da čuvaju životnu sredinu i da recikliraju;
  • stvara se mogućnost da škola prihoduje određena sredstva od prikupljenih, recikliranih sirovina za koje su obezbeđeni kupci i utroši ih tamo gde je to najpotrebnije;
  • stvara se efekat na celokupno stanovništvo i našu zajednicu širenjem svesti o značaju životne sredine i reciklaže;
    Ekološka sekcija Osnovne Škole u Guči, predvođena profesorom razredne nastave Gospođom Ljiljanom Ivanović već više godina ostvaruje zapažene rezultate u svom radu, posebno u inicijativi „ČEP ZA HENDIKEP“ prilikom koje su učenici i pedagozi škole prikupili desetine hiljada čepova od čije prodaje se kupuju invalidska pomagala za lica kojima su ista nužna.
    Već drugu godinu naše Udruženje sa velikim entuzijazmom podržava ovakve napore Eko-sekcije OŠ Guča.
    Imajući u vidu da je sazrela situacija da se svi ovi zajednički Eko-napori podignu na viši nivo, sa velikim zadovoljstvom smo podržali inicijativu Rotari Kluba iz Čačka u Osnovnoj školi u Guči i formiranje našeg prvog „EKOLOŠKOG RECIKLAŽNOG OSTRVA“ čiji efekti mogu biti veliki po Guči i širu okolinu, posebno za samu školu.
Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights