73. GODINE POSTOJANjA I RADA PREDUZEĆA „MILAN BLAGOJEVIĆ NAMENSKA“ LUČANI

Povodom obeležavanja 73. godine postojanja i rada preduzeća „Milan Blagojević-Namenska“ Lučani, juče su predstavnici preduzeća „Milan Blagojević-Namenska“ a.d. Lučani i Saveza udruženja boraca NOR-a Opštinski odbor Lučani, položili venac na spomen obeležje narodnom heroju Milanu Blagojeviću u krugu fabrike. Najpre je minutom ćutanja odata pošta poginulim i umrlim borcima i nedavno preminulom generalnom direktoru preduzeća mr Radošu Milovanoviću, a zatim se prisutnima obratio predsednik OO SUBNOR-a Lučani, pukovnik u penziji, Spasoje Milovančević.

„Rešenje o osnivanju Državnog privrednog preduzeća “Milan Blagojević“ potpisao je 25. februara 1949.godine predsednik Vlade SFRJ i Ministar narodne odbrane – Maršal Jugoslavije Josip Broz Tito. Dao mu je ime španskog borca, istaknutog revolucionara, narodnog heroja Milana Blagojevića, komandanta Prvog šumadijskog NOP odreda, koga su četnici ubili 1941.godine u Požegi. Sa ponosom danas ističem, da je izgradnja preduzeća “Milan Blagojević“ u Lučanima donela dobrobit čitavom kraju, na radost stanovništva Dragačeva i mnogih generacija koje su se u njemu smenjivale.Preduzeće “Milan Blagojević“ gradilo je tada do 1952.godine 138.774 radnika. Oni su na površini od 330 hektara u lučanskom polju podigli 330 objekata, među kojima i 127 industrijskih. Istovremeno, građeno je i novo naselje Lučani.Prvi proizvodni rezultati zabeleženi su u 1952.godini.Ovo preduzeće je decenijama unazad zapošljavalo na hiljade radnika koji su u njemu stekli svoju egzistenciju, gradili porodična domaćinstva i dali nemerljiv sveukupan doprinos na razvoju i prosperitetu opštine Lučani. Od tada, pa do današnjih dana, za Fabriku “Milan Blagojević“ iz Lučana se pročulo širom nekadašnje SFJ, Evrope i sveta.Kada govorimo o preduzeću “Milan Blagojević – Namenska“, onda govorimo i o mr Radošu Milovanoviću, jer je nemoguće njih razdvojiti. Od 73 godine postojanja i rada preduzeća mr Radoša Milovanović je bio 59 godina u proizvodnji. Od toga 37 godina na mestu generalnog direktora,rekao je između ostalog Milovančević.

Današnji dan je jedan u nizu ovakvih dana, kada se sa dužnim poštovanjem, sećamo narodnog heroja Milana Blagojevića, čije ime 73 godine nosi ova Fabrika, kao i svih izginulih boraca u prethodnim ratovima. Današnji dan je prvi u nizu kada jubilej fabrike slavimo bez našeg dugogodišnjeg generalnog direktora mr Radoša Milovanovića. Svima njima dugujemo veliko hvala“, rekao je juče predsednik OO SUBNOR-a Lučani, pukovnik u penziji Spasoje Milovančević povodom obeležavanja 73 godine postojanja i rada preduzeća „Milan Blagojević“ Lučani.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights