90 GODINA FUDBALSKOG KLUBA DRAGAČEVO

Istorija Fudbalskog  kluba “Dragačevo” duga je i bogata, u kojoj su najveće bogatstvo: ljudi – fudbaleri. Od najstarije do najnovije generacije, stastavili su prekrasan mozaik gučkog, dragačevskog fudbala i u njega ugradili sebe i svoju mladost. Generacijama igrača i fudbalskih poslanika koji su u proteklih 90 godina svojim igrama i entuzijazmom sačuvali časno ime kluba i doneli nebrojene radosti svojim navijačima aktuelno rukovodstvo i prijatelji fudbalskog kluba Dragačevo duguju neizmernu zahvalnost.Osnivanje kluba nije usledilo uobičajeno, sazivanjem osnivačke skupštine, već je to učinjeno spontano.

Na inicijativu Aleksandra Đorđevića, bivšeg centarfora Građanskog iz Beograda i igrača “reprezentacije drugog razreda”, koji je službovao kao pravnik u Sreskom sudu u Guči, 3. jula 1932. godine formiran je Gučki nogometni sport – klub Dragačevo. Tada je saopšteno ostalim sportskim zajednicama, da klub može zaključivati utakmice i gostovati svuda na strani”. Sredinom godine usvojen je osnovni normativni akt: PRAVILA GUČKOG NOGOMETNOG SPORT KLUBA ”DRAGAČEVO”.
Banska uprava drinske banovine u Sarajevu pod brojem 11975/33 23. maja 1933. god. na osnovu stava 4. tačke 4. Zakona o udruženjima, zborovima i dogovorima, uzela je na znanje PRAVILA GUČKOG NOGOMETNOG SPORT KLUBA ”DRAGAČEVA”.

PRVA UTAKMICAZbog nedovoljnog broja kvalitetnih igrača i iz materijalnih razloga, Dragačevo je, sve do kraja drugog svetskog rata, izuzev nekoliko utakmica za kup, uglavnom igralo prijateljske utakmice.

U godini osnivanja, prema pisanju Čačanskog glasa u svojim brojevima 4, 7 i 8 1932. zabeleženo je: „Prošle nedelje (31. jula) S.K. „Propale zvezde“ (Čačak) pobedio je ovdašnji tek osnovani S.K. „Dragačevo“ sa rezultatom 4:3. S.K. “Dragačevo” izašlo je u sastavu: M. Broćić, Vučković, Marinović, Tomović, Stančić, R.Broćić, Planojević, Mijatović, Đurđević i Krnjić. Prva utakmica ostavila je lep utisak u Guči i celoj okolini tako da je fudbal zavoljen a G.Andirja Protić, veliki dobrotvor, narodni poslanik i predsednik gučke opštine poklonio je teren za igralište. Posle utakmice priređeno je narodno veselje u kome je učestvovala cela Guča. U kulturno umetničkom programu prikazana je Sterijina Zla žena. Uloge u ovom komadu su tumačili članovi “Dragačeva”. Prema izveštaju Politike iz 1932. godine: „Mladi napredni s.k.“Dragačevo“ prošle nedelje (21. avgusta) pobedio je s.k. „Javor“ iz Ivanjice sa 3:0.

FUDBALSKA MLADOST I RADOST DRAGAČEVA

U dragačevskom kraju oduvek je bilo talentovane dece u svim oblastima života i rada, pa i u fudbalu. Najtalentovanija generacija igrača bili su polaznici pionirske fudbalske škole FK Dragačevo, rođeni 1962. i 1963. godine. Imali su vrsnog pedagoga – trenera Mikoša Protića, profesora fizičkog. Ti, nekadašnji “klinci” kada su izrasli u osamnaestogodišnjake, 1979, na turneji po Švedskoj, predstavljali su reprezentaciju Srbije. Iako veoma mladi, ali izrazito talentovani, oni su “severnjacima” demonstrirali svu lepotu tada savremenog fudbala.

Gučku fudbalsku školu, odnosno reprezentaciju Srbije (Jugoslavije) predstavljali su igrači: Slobodan Zimonjić, Tomo Protić, Borko Karadžić, Nebojša Koković, Raško Čakarević, Žarko Janković, Blažimir Trifunović, Relja Čakarević, Miroslav Baralić, Dragiša Konstadinović, Boško Ivanović, Borko Broćić i Dragan Dramlić. Trener Milovan Protić.
U vreme devedesetih godina prošlog veka pionirska fudbalska škola u Guči postizala je najbolje rezultate u Srbiji. Dečiji fudbalski klub “Guča” osnovan 1999. godine, je samo nastavak tradicionalno dobrih škola fudbala u ovoj varošici.

Klub se danas takmiči u Moravičkoj okružnoj ligi (V stepen takmičenja), a ambicija kluba je da se ovog leta plasira u zonski rang – što je veliki izazov na trenera Zorana Stevanovića i njegove mlade igrače.

izvor / srbijasport.net

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights