IVANjDAN U MANASTIRU STJENIK

Tradicionalno okupljanje o Ivanjdanu, koji je krsna slava Manastira Stjenik, skrivenog u nedrima planine Jelice, vekovima u nazad je prilika za hodočašće naroda sa obe strane ove čuvene planine i poklonjenje moštima Svetog Jovana Stjeničkog, kog su Turci posekli pred manastirom u jednoj od svojih brojnih pohara.
Već generacijama narod najčešće pešice iz Dragačeva, posebno iz Goračića, Rogače, Guberevaca, kao i iz okolnih čačanskih sela kroz guste šume dolazi do Manastira Stjenik, koji za sve nas predstavlja veliku i posebnu Svetinju.
U blizini Manastira nalazi se dosta pećina koje su u prošlosti služile kao monaške isposnice, a takođe je vrlo značajan i izvor sa lekovitom vodom odmah iznad manastirskog kompleksa, a koji narod smatra svetinjom.
Legenda kaže da se u skrivenim i zazidanim pećinama kruju nebrojena blaga, riznice, sasude i svete knjige sklonjene od otomanskih osvajača u davnim, nemirnim vremenima stradanja i patnje.
Ko je u prilici treba da poseti ovu veliku svetinju, a takođe i pomogne koliko može Igumanu Pajsiju da u potpunosti obnovi Manastir i prateće objekte.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights