Miholjski susreti sela u Savincu okupiće ljubitelje narodnih igara, starih zanata i takozvanog pevanja izvika.

Manifestacija Miholjski susreti sela ive godine u Požezi biće održana na Savincu u petak 30.septembra. U bogatom programu nastupiće pevačke grupe, kulturno-umetnička društva i trubači. Uključiće se i učenici osnovnih škola. Miholjski susreti sela se, drugu godinu za redom održavaju i u opštini Požega , a pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o selu.

Cilj ovakvih manifestacija jeste da se ožive sela, da se u selima čuje smeh, graja ali i očuvaju tradicionalne vrednosti koje su starosedeoci praktikovali kao način života. Zbog toga u okviru ove manifestacije omladina ali i odrasli bave se pevanjem starih izbornih pesama i sviranjem instrumenata poput gajdi, frule  i usne harmonike.

Nataša Bradonjić, direktorica Turističke organizacije Požega kaže da program počinje u 12 sati i poziva sugrađane da dođu na Savinac. U slučaju lošeg vremena manifestacija će biti odložena.

Iz Turističke organizacije Požega se nadaju da će Savinac ponovo biti omiljeno izletište Požežana svih generacija. Za narednu godinu u planu je uređenje kompleksa Savinac, tačnije, revitalizacija i sanacija kompletnog prostora, objekata, parkovskih površina, izgradnja dečijeg igrališta, klupa, staza, osvetljenja.

Ove godine „Miholjski susreti sela“ održaće se od 1. jula do 1. decembra i okupiće blizu 1.300 sela Srbije u 87 lokalnih samouprava, a u njima će uzeti učešće i pratiće ih oko 150.000 ljudi. Aktivnosti koje su podnosioci prijava ove godine osmislili su šarolike, takmičiće se u kulturno-umetničkim sadržajima (folkloru, izvornom pevanju, sviranju gusala i tambura), slikanju, zatim literarnim sadržajima (recitovanju, pisanju pesama i kratkih narodnih formi – blagoslovi, zdravice), zanatskim i primenjenim umetnostima (izradi rukotvorina, suvenira, tkanju, štrikanju, vezu i pletenju).

Podnosioci prijave na javni konkurs su jedinice lokalne samouprave, koje osmišljavaju program, datum, satnicu i mesto održavanja jednodnevne ili višednevne manifestacije „Miholjski susreti sela“, a koja obuhvata aktivnosti u kojima učestvuje stanovništvo sela sa teritorije jedne jedinice lokalne samouprave.

U opštini Požega na Savincu,  Miholjski susreti sela  okupiće ljubitelje narodnih igara, starih zanata i takozvanog pevanja izvika.

Ministarstvo za brigu o selu ovom manifestacijom makar na trenutak zaustavlja vreme i održava tradicionalne vrednosti koje su u današnje vreme postale retkost naročito u gradovima gde je život postao svojevrsna trka sa vremenom.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights