U Lučanima održana pokazna vežba Civilne zaštite

Opština Lučani u saradnji sa humanitarnom fondacijom Srpske pravoslavne crkve „Čovekoljublje”, organizovala je pokaznu vežbu Civilne zaštite na kojoj je prikazano gašenje požara u objektu i zbrinjavanje povređenih kao i gašenje požara na otvorenom prostoru.
U vežbi su pored pripadnika Civilne zaštite, učestvovali pripadnici vatrogasno-spasilačkih ekipa, Doma zdravlja, Crvenog krsta, Policije, kao i dobrovoljno vatrogasnog društva.
„Ova vežba je deo dvogodišnjeg projekta koji se sprovodi sa dobrotvornom humanitarnom fondacijom Srpske pravoslavne crkve „Čovekoljublje” i ova vežba ima za zadatak da osnaži lokalnu samoupravu za reagovanje u vanrednim situacijama. Mi smo u proteklom periodu imali dosta vanrednih situacija, poplava, suše, meteoroloških nepogoda, a „Čovekoljublje”, je prisutno u Lučanima od 2014. godine i u svim kriznim situacijama su zaista velikodušno pomagali. Mi kao lokalna samouprava im dugujemo zaista veliku zahvalnost. Kroz ovaj projekat shvatili smo da je potrebno da se više radi na prevenciji vanrednih situacija nego da se bavimo njihovim posledicama. I ova vežba ima za cilj i to da pokaže javnosti za šta smo sve spremni i obučeni”, rekao je Miloš Jovičić, zamenik kamandanta Štaba za vanredne situacije opštine Lučani.
Komandant Štaba za vanredne situacije opštine Lučani, Zoran Vučićević podsetio je na krizne periode kroz koje je poslednjih godina prošla opština Lučani i njeni stanovnici i istakao da se ovakva vežba u ovoj dragačevskoj opštini organizuje prvi put posle trideset godina.


„Mi smo u godinama za nama imali zbilja mnogo vanrednih događaja i vanrednih situacija. Naša opština je bila izložena velikim poplavnim talasima 2014. godine. Dešavalo je se da se u donjem slivu reka Bjelica izlije u toku jedne godine čak osam puta. Te velike vode zahvatile su pre svega područja Lučana, Krstaca, Dljina, Đeraća i dela fabrike „Milan Blagojević”. A 2019. i 2020. godine imali smo velike štete pre svega na domaćinstvima u naseljenom mestu Guča, gde je poplavni talas 2019. godine poplavio oko 200 domaćinstava. Danas smo ovu vežbu organizovali nekon tridesetak godina. Cilj vežbe jeste da pokaže naše kapacitet, ljudske resurse, tehničko-materijalne i da vidimo koliko smo spremni za delovanje u datim okolnostima. Mislim da raspolažemo sa dovoljno ljudskih kapaciteta, tehničko-materijalnim kapacitetima i da možemo uspešno da obavljamo zadatke koji se nalaze pred tim osposobljeni licima”, kaže Vučićević.
Humanitarna organizacija „Čovekoljublje” pored Lučana sprovodi ovakve projekte u još sedam lokalnih samouprava na teritoriji Republike Srbije i šest u Bosni i Hercegovini, a cilj je rad na pripravnosti kako bi se sprečile posledice.
„Mi ovo radimo u okviru PREPS projekta Jačanja otpornosti na prirodne katastrofe i unapređenje strrategije pripravnosti. Projekat se sprovodi u još sedam lokalnih samouprava u Republici Srbiji i šest u Bosni i Hercegovini. Trudimo se da ojačamo lokalne samouprave, da budu pripremljene na, nadamo se, ne dolazeće prirodne katastrofe i da uporedo radimo na pripravnosti kako ne bismo morali nakon toga da radimo na obnovi. Što se tiče samog projekta, on je pri samom kraju. Uradili smo dosta dokumenata o ovoj temi, kupovali opremu kroz razne grantove i nadamo se da ćemo nastaviti sa sprovođenjem projekta i u narednoj godini” zaključio je Vladimir Popović, koordinator projekata u dobrotvornoj fondaciji SPC „Čovekoljublje”.
Pokazna vežba završena je smotrom svih učesnika, a prikazane sposobnosti i umeća ocenjene su ocenom Vrlo dobro.

Please follow and like us:

Pratite nas na Facebook-u!

Ostanite u toku sa najvažnijim vestima u regionu!


This will close in 15 seconds