Dramlići iz Guče započeli i preradu mleka

foto / infopress

Usled nezadovoljavajuće cene mleka prilikom otkupa porodica Dramlić  iz Belice, kod Guče počela je  sa preradom  mleka. Mleko prerđuju u okviru  kućnog gazdinstva, a distribuiraju osim u Guči i u Čačku.

Iako su pre mesec dana krenuli sa distribucijom mleka,  sira, kajmaka Dramlići su zadovoljni, ali ističu da je važno da se stabilizuje cena mleka.

,, Stočni fond je dosta uništen . Ranije je u selu bilo više domaćinstava koji su se bavili stočarstom , a već duže vreme primetan je trend smanjenja stočnog fonda, i iz tog razloga cena otkupnog mleka varira  od 50 do 75 dinara u zavisnosti od količine i uslova pojedinačnih mlekara“, rekao je Bojan Dramlić.

 Naš sagovornik seća se 2016.godine kada su kupili prvu kravu , a već naredne  dokupili su tri. Danas farmu čini 18 grla i taj broj bi bio znato veći, ali zbog tragedije u porodici prioriteti su se promenili.

Dramlići sve poslove obavljaju sami. Njihov dan počinje u ranim jutarnjim časovima i pre pet, a završava se po ponoći tek kad obave sve poslove.

Opština Lučani ulaže u razvoj razvoj poljoprivrede u Dragačevskom kraju kako bi se i na ovaj način podstakao razvoj ruralnog područja.

Dramlići  su poznati  i po pčelarstvu. Imaju oko 100 košnica , a njihov med prepoznat je i kao izuzetno kvalitetan širom Srbije.

izvor / infopress

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights