Predavanje na temu ,,Starozavetni patrijarsi“

Sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa Žičkog Gospodina Justina, dana 28. maja je u Kulturnom centru opštine Lučani u Guči realizovano predavanje docenta Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dr Nenada Božovića na temu ,,Starozavetni patrijarsi“ i izvedena bibliodrama ,,Patrijarh Avraam“. Scenario za bibliodramu napisao je docent Nenad Božović, a cilj ovog projekta jeste da se biblijski tekst prikaže na način razumljiv modernom čoveku, pre svega mlađim naraštajima, i da se oživi jedna starozavetna priča, čija radnja je smeštena u period od pre oko 4000 godina. Celokupni događaj je organizovan od strane udruženja ,,Dragačevsko Sunce“, na čijem čelu se nalazi Slobodan Sretenović, a u saradnji sa OŠ ,,Akademik Milenko Šušić“, C.O. Guča i Kulturnim centrom opštine Lučani u Guči. Predavanje je realizovano u formi intervjua, koji je vodila Mila Luković, članica pomenutog Udruženja.
Profesor Božović je na predavanju govorio o tome šta je zapravo Biblija, tj. da li je u pitanju samo zbirka svetih spisa ili je pak nešto više od toga. Pritom je naglasio da je Biblija knjiga koja nam prenosi snažnu poruku i da predstavlja pre svega Reč Božiju. Govorio je o starozavetnim patrijarsima i o tome šta bi Avram, Isak i Jakov poručili savremenom čoveku. Na kraju je zaključio hrišćanskim odgovorom na kontekst postmoderne i na aktuelne probleme sa kojima se suočavamo.
Nakon predavanja, Mila Luković je najavila bibliodramu.
Bibliodramu su izveli učenici starijih razreda OŠ ,,Akademik Milenko Šušić“. Izvođenje su pripremili pod mentorstvom svog veroučitelja, Darka Stevanovića, kome su pomagale nastavnice srpskog jezika Marija Mihajlović i Angelina Ikodinović. Stari Zavet je gradivo koje se u 5. razredu obrađuje, stoga je najveći broj učenika petog razreda učestvovao u izvođenju. Međutim, svako odeljenje starijih razreda imalo je po barem jednog predstavnika na predstavi.
Za scenografiju se pobrinuo Aleksandar Kovačević, a za šminku i kostime Maša Topalović i Jovana Stefanović.
Učenici su u toku pripremanja programa pokazali veliku motivisanost i talenat. Izvođenje je bilo humanitarnog karaktera, te su na ovaj način spojeni lepo i korisno, a naši učenici, kao i ostali posetioci, pokazali su humanost na delu.
Puna sala Kulturnog centra u Guči, ovacije publike i komentari, koji su za sada isključivo pozitivni, svedoče o uspešnosti ideje i neophodnosti razvoja projekta.
Imajući u vidu istoriju uticaja, biblijska poruka prenošena je na različite načine. Moderno doba zahteva nova promišljanja o savremenim modernim interpretacijama.
Pored metoda koje podrazumevaju upotrebu tehnike, tehnologije, veb dizajna i sl, bibliodrama jeste vrhunski način prikazivanja jedne biblijske priče u XXI veku, a posebno treba istaći toplinu koju dramski prikaz Biblije poseduje.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights