PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA NA TERITORIJI OPŠTINE LUČANI

Zbog obilnih padavina, odnosno kiše, koja praktično od juče u 16 časova neprekidno pada, na danas održanoj telefonskoj sednici Štaba za vanredne situacije opštine Lučani doneta je odluka o proglašenju vanredne situacije na celoj teritoriji opštine Lučani.

“ Na ovaj korak smo se odlučili iz razloga blagovremenog preduzimanja svih potrebnih koraka kako bi se što brže sanirale sve posledice nastale zbog obilnih padavina i kako bi mogli da angažujemo svu raspoloživu mehanizaciju i sva javna preduzeća. Ono što u ovom trenutku mogu da kažem jeste da je poplavljeno 8 stambenih objekata, najviše u varošici Viči, gde se voda oko ponoći izlila. U Guči je poplavljen jedan stambeni objekat, kao i u Dljinu. Ono što je pozitivno, je da sve što je prethodnih godina urađeno na prevenciji poplava dalo rezultate. Nivo vode je bio otprilike na nivou od 2020. godine kada smo imali više desetina poplavljenih stambenih objekata. Vodostaj reke Bjelice i njenih pritoka je trenutno u opadanju, tako da možemo da kažemo da je situacija relativno stabilna,” izjavio je zamenik predsednika opštine Lučani, Miloš Jovičić.

“Želeo bih da izrazim veliku zahvalnost poverenicima civilne zaštite koji su konstantno bili na terenu zajedno sa članovima štaba. Takođe, zahvaljujem i privrednicima iz Lučana koji su dežurali na crpnoj stanici koja je u ovoj situaciji odradila veliki posao u smislu zaštite varošice Lučani. Danas u toku dana posetio nas je načelnik Sektora za vanredne situacije, gospodin Luka Čaušić, sa kojim smo razgovarali o regulaciji mobilne brane na Dljinskom mostu. Jutros je u jednom momentu doneta odluka da se most zatvori iz razloga bezbednosti industrijske zone, međutim, brzo je došlo do povlačenja reke Bjelice, tako da ta odluka nije sprovedena. Naravno, ekipe su mobilne i prate situaciju, tako da ukoliko dođe do novog porasta vodostaja Bjelice, preduzeće se potrebne mere zaštite industrijske zone i varošice Lučani”, dodao je Jovičić.

Zamenik predsednika optine Lučani naglasio je da su u ovom trenutku svi građani bezbedni što se tiče poplava.

“Sinoć je na vreme urađena evakuacija stanovništva i životinja u ugroženim područjima. Noć za nama nije bila prijatna, ali je stanovništvo bilo bezbedno i mirno”, zaključio je Jovičić.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights