Nagrađeni nosioci najlepših narodnih nošnji i najbolji zzdravičari  62. Sabora trubača u Guči

Deo pratećeg programa 62. Dragačevskog sabora trubača „Guča 2023“ , na njegovoj maloj tribini, koji zaslužuje pažnju, bili su izbor najlepših nošnji, i takmičenje u zdravicama, kao pravi način čuvanja narodne tradicije i izvornost.

Nagrada za najlepšu mušku narodnu nošnju, otišla je u Novi Sad. Član KUD „Svetozar Marković“, Dimitrije MIkšić predstavio je banatsku gajdašku nošnju, koja se sastoji od gunja, košulje, prsluka, pantalona, čarapa, opanaka i šubare, sa bogato izveženim narodnim motivima.

– Reč je o staroj gajdaškoj narodnoj nošnji iz Banata, koju su gajdaši, pre 150 godina nosili i u njoj svirali na svadbama i drugim svetkovinama.,,U pitanju je kreacija, rađena po originalu, koja se u našem KUD – u koristi duže od 40 godina. Naravno da mi je drago zato što je proglašena za najlepšu na Saboru u Guči, jer je to vredno priznanje, kako za mene lično, tako i za KUD „Svetozar Marković iz Novog Sada“ – rekao nam je Dimitrije Mikšić.

Najlepša ženska nošnja, na dragačevski sabor došla je iz Tetova u Severnoj Makedoniji, tamošnjem srpskom KUD „Sveti Sava“. Nosila ju je mlada Monika Jaćimovska, koja je ovu originalnu narodnu nošnju, stariju od  veka, nasledila od svoje prabake iz sela Blace kod Tetova. Osnovano pre 15 godina, ovo kultruno umetničko društvi redovni je gost Sabora.

– Ovo nam je treći put da osvojimo prvu nagradu za  najlepšu nošnju. Učestvovali smo i pobeđivali i na drugim manifestacijama, ali ova nagrada za nas ima poseban značaj, jer dolazimo u Guču svake godine. Članovi su nam deca, pretežno srpske nacionalnosti – zadovljan je predsednik Regionalnog odbora srpske zajednice u Tetovu, pod čijim okriljem radi ovo Kud, Pribislav Stanojević.

Izboru najlepših narodnih nošnji prethodilo je proglašenje najboljih u takmičenju zdravičara. Na malu saborsku pozornicu izašlo je njih dvadesetak i pobralo aplauze publike. Nagrada u kategoriji tradcionalnih zdravica pripala je Ljutomiru Rundiću iz Loznice, a najbolju saborsku zdravicu izgovorio je Miroslav Đurović iz Vrnjačke Banje.

– Posebno mi je drago što smo ovde imali četvoro zdravičara koji su još deca, naša buduća nada. Ove godine, prvi put učestvuju na Dragačevskom saboru trubača i pružili nam nadu da ovo veoma važno kultruno nasleđe, koje se nalazi na Nacionalnoj listi nematerijalne kulturne baštine Srbije, ostati za buduća pokoljenja – rekla je predsednica žirija, etnolog Snežana Šaponjić Ašanin.        

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights