U čast obeležavanja godišnjice održavanja Prvog sabora trubača i proslave Dana Kulturnog centra u Guči će ovog vikenda zagrmeti trube

Slavimo kulturu i tradiciju koju negujemo već više od šest decenija
Povodom dana ustanove i obeležavanja 62. godišnjice održavanja Prvog sabora trubača, koji se održao davne 1961. godine, Kulturni centar opštine Lučani u Guči pripremio je bogat program.
U prazničnoj nedelji prepunoj sadržaja građanima su dostupne besplatne predstave, zabave za mališane na otvorenom i jesenji maskenbal, dok će u subotu, na Pokrov Presvete Bogorodice, 14. oktobra biti priređena prigodna svečanost, pa će iz centra trubačke prestonice zagrmeti trube, najavljujući veliko slavlje.
Kulturni centar kao nosilac svih kulturnih dešavanja u opštini Lučani i oganizator kulturno-umetničkog programa Sabora, prirediće prigodnu svečanost na kojoj će učestvovati:
•„Timočki veseljaci“, Knjaževac – najizvornije muziciranje na 62. Dragačevskom saboru trubača
•Milenko Filipović, Užice – truba publike na 62. Dragačevskom saboru trubača
•„Dragačevski podmladak“, Guča – najbolji mladi orkestar na 62. Dragačevskom saboru trubača
•Marko Trnavac, Mršelji – najizvornije muziciranje na 61. Dragačevskom saboru trubača
•KUD „Abrašević“, Guča
•KUD „MB Namenska“, Lučani
•Pevačke grupe iz Dragačeva
Takođe, tokom celog dana u centru Guče biće organizovana i prodajna izložba tradicionalnih proizvoda i rukotvorina.

O Dragačevskom saboru trubača

  1. oktobra 1961. godine počeo je Prvi sabor trubača u Guči na kojem je učestvovalo svega četiri lokalna orkestra. Kako su godine, decenije, prolazile Sabor je rastao, razvijao se i počeo da živi za sebe, nekim svojim životom. Priča jednu posebnu priču već više od

šest decenija. Svaka godina je nova stranica ispisane saborske istorije koju s ponosom prepričavamo i prenosimo s generacije na generaciju.
Ne bežeći od tradicije, čuvajući ono što je izvorno, a to je trubaštvo, prilagođavamo se i novim trendovima, svim uzrastima, privlačimo novu publiku koja pored čarobnog zvuka trube uživa i u modernim ritmovima.
Ove godine, za 62. Dragačevski sabor trubača, pomerili smo granice i prevazišli sosptvena očekivanja. Uz svesrdnu podršku produkcije ovogodišnjeg Sabora – Skajmjuzika, pokazali smo da naša publika jednako uživa kako u tradicionalnim, tako i u modernim muzičkim stilovima.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights