OKTOBARSKE SVEČANOSTI U GUČI

Guča – Povodom dana ustanove i obeležavanja godišnjice održavanja Prvog sabora trubača, davne 1961. godine, Kulturni centar je priredio prigodan program cele praznične nedelje. Slavili smo kulturu i tradiciju koju negujemo već više od šest decenija.
Prvog dana, na platou ustanove organizovana je igraonica na otvorenom- „Dambiko.
Već drugog dana u kultnoj predstavi „Zvezdara teatra“, „Čorba od kanarinca“ koja je proslavila jednu deceniju igranja ove godine, na daskama koje život znače, a u sali Kulturnog centra u Guči, Mina Lazarević i Ljubomir Bandović su pokazali kako brak može da izgleda, šta sve može da pođe po zlu, prošetali su nas kroz sve faze i emocije. Od radosti, do suza i patnje.
Nakon dva sata njihove neiscrpne energije koju su nam nesebično darivali, poklonili su se vernoj dragačevskoj publici uz želju da nam ponovo dođu, jer pred ovakvom publikom odavno nisu igrali.
„Mačak u čizmama“, predstava za našu najmlađu publiku priređena je trećeg slavljeničkog dana
Četvrti dan je takođe bio u znaku najmlađih. Na letnjoj pozornici Kulturnog centra birali smo najlepše maske između, čak, 58 prijavljenih. U maskenbalu su učešće uzela dečica iz vrtića „Bambi“, Guča i učenici iz osnovnih škola sa teritorije opštine Lučani.
A u subota, 14. oktobar, Pokrov Presvete Bogorodice, Guča.
Sunce prži kao da je avgust. U prestonici trubaštva skupili se ljubitelji Sabora, trube, tradicije, lepote, raskoši folklora.
„Kako li je na Ovčaru, kako li je na Kablaru…“
Čule su se trube orkestra „Timočki veseljaci“ iz Knjaževca, i ona „zlatna truba“ Milenka Filipovića iz Užica. Začula se i muzika najboljeg mladog orkestra „Dragačevski podmladak“ a tu su nam bili i trubači iz orkestra Marka Trnavca iz Mršelja.
Zaigraše kolo, srpsko, narodno, naši prijatelji i saradnici iz KUD „Abrašević“, Guča i KUD „Milan Blagojević“, Lučani. Zaigra i srce prisutnih te ni oni nisu izdržali pa opleše kolo na platou Kulturnog centra. Zapevaše iz srca i duše pevačke grupe iz Dragačeva onu njihovu i našu himnu „Dragačevo ružom ograđeno“. Svi kao jedan! A tu su bili i naši izlagači tradicionalnih rukotvorina- hvala im! Proslavismo Dan Kulturnog centra i Sabora.
Neka nam je svima na radost i na veselje.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights