Truba, kulturni simbol Moravičkog i Zlatiborskg okruga, 62. Sabor trubača u Guči

Sabor trubača u Guči ima izuzetan značaj za održavanje tradicije srpskog naroda, posebno kada je reč o trubi kao simbolu narodne muzike i kulturnog identiteta. Sabor predstavlja jedan od najprepoznatljivijih događaja u Srbiji koji promoviše tradicionalnu muziku, igru i nošnju. Ovaj događaj igra ključnu ulogu u očuvanju kulturnog nasleđa, pružajući priliku mladim generacijama da se upoznaju sa svojom tradicijom i ponosno je neguju.Trubači učestvuju u takmičenjima i sviraju na Saboru kao izvođači, čime se podstiče umetnički izraz i usavršavanje veština. Ovaj događaj pruža trubačima platformu da pokažu svoj talenat i da se takmiče na najvišem nivou, što doprinosi održavanju visokog umetničkog standarda u izvođenju trube.

Opština Lučani, smeštena u okrugu Moravičkom u Srbiji, domaćin je Sabora trubača u Guči. Organizacija ovog velikog i značajnog kulturnog događaja zahteva saradnju između različitih nivoa vlasti, lokalnih organizacija i sponzora. Ovogodišnji 62. po redu Sabor po pitanju organizacije protekao je I više nego dobro.

Novitet ovogodišnjeg Sabora bili su predsaborski dani koji su uključivali nastupe stradnih umetnika Ace Pejovića I Aleksandre Prijović.

Sabor trubača u Guči nije samo muzički događaj, već i živopisan festival gde se ljudi okupljaju da proslave, plešu i uživaju u životu. Energija koja se oseća tokom sabora doprinosi osećaju magije i jedinstvenosti događaja.

Organizacija sabora obično zahteva finansijsku podršku, koja dolazi od različitih sponzora, kompanija i partnera. Ovi partneri često dobijaju priliku za promociju tokom događaja.

Lokalna turistička organizacija takođe ima značajnu ulogu u promociji sabora, privlačenju posetilaca, i pružanju informacija o smeštaju, aktivnostima i drugim turističkim aspektima lokalne zajednice.

Sabor trubača u Guči obuhvata raznovrsne događaje i aktivnosti tokom nekoliko dana trajanja manifestacije. Centralni deo Sabora često čine takmičenja trubačkih orkestara iz različitih delova Srbije, zatim Defile orkestara…. Kako bi se promovisala bogata kulturna baština Srbije, Sabor trubača često uključuje i folklorne programe. Plesovi, nošnje i drugi folklorni elementi doprinose autentičnosti manifestacije.

U okviru Sabora često se organizuju i kulturni sajmovi pod nazivom Ulica starih zanata, gde se mogu kupiti tradicionalni suveniri i rukotvorine. Sabor trubača ima i edukativni aspekt, pa se tako  organizuju radionice, predavanja i demonstracije vezane za sviranje trube, očuvanje tradicije i druge relevantne teme. Sve ove aktivnosti uključujući naravno fianlno takmičenje čine sabor trubača u Guči jednim od najznačajnih I najposećenijih događaja u Srbiji. Osim što neguje tradiciji, Sabor pruža I priliku za druženje, slavlje I promociju bogastva srpske kulture.  

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights