Udruženje „Naše Voće Srbija“ poziva na sastanak radi revitalizacije sektora malinarstva

Arilje, 16. decembar 2023. – Udruženje „Naše Voće Srbija“ uputilo je poziv članovima udruženja zadružnih, malih hladnjača, proizvođača malina i drugim pozvanim institucijama Republike Srbije da prisustvuju sastanku zakazanom za 21. decembar 2023. u 12 sati u Arilju. Cilj sastanka je zajedničko delovanje kako bi sektor malinarstva vratio na nivo razvoja koji će doprineti ekonomskom jačanju regija u kojima se odvija intenzivna proizvodnja, prerada i plasman malina.

U otvorenom pismu, Udruženje izražava uverenje da će zajedničkim naporima sa institucijama Republike Srbije postići cilj ekonomske stabilnosti i razvoja ruralnih regija. Poseban naglasak stavljen je na potrebu za donošenjem racionalnih odluka, a Udruženje poziva na svestranu podršku, uključujući proizvođače, hladnjače, i institucije.

Predstavnik Udruženja, Božo Joković, ističe da je sektor malinarstva od ključnog značaja za lokalnu ekonomiju, s posebnim osvrtom na Ariljsko malinogorje, svetsku prestonicu proizvodnje maline. Udruženje planira predstaviti izveštaj o stanju u sektoru malinarstva za sezonu 2022/23, kao i konkretnu platformu za otklanjanje poteškoća na tržištu malina.

Na dnevnom redu sastanka su i odluke o reprogramu postojećih kredita za proizvođače malina i planu rada za sezonu 2024. Udruženje očekuje aktivan doprinos svih učesnika kako bi zajednički definisali strategiju za dalji razvoj malinarstva u Srbiji.

Sastanak će se održati u sali Opštine Arilje, sa početkom u 12 sati, nakon registracije učesnika u 11:30 sati. Udruženje se nada širokom učešću i podrškom svih relevantnih institucija u rešavanju problema koji pogađaju sektor malinarstva u zemlji. Nakon sastanka, Udruženje će dostaviti zapisnik i prateću dokumentaciju nadležnim institucijama u cilju daljih koraka ka očuvanju i unapređenju sektora malinarstva.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights