NA ZALIHAMA JOŠ 20.000 TONA MALINE

MInistarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je agenciji Tanjug na Kopaonik biznis forumu da je „održano obećanje“ dato malinarima i da je Institut za voćarstvo u Čačku izračunao proizvođačku cenu maline za 2024. godinu.

Prema dobijenim podacima, za prinos od 30 tona proizvođačka cena je 160 dinara, za prinos od 15 tona 200 dinara, na 12 tona 240 dinara, rekla je ministarka i dodala da to pokazuje da je proizvođačka cena niža što je prinos maline veći.

Tanasković je navela je da se u ovu sezonu ulazi sa manjim zalihama nego prošle godine, i da one iznose nešto više od 20.000 tona, dok su 2023. one bile dvostruko veće.

Podsećamo da je Udruženje malinara Vilamet iz Arilja zatražilo od hladnjačara da najkasnije do 5. marta kažu kolika će biti otkupna cena.

U istom saopštenju iz Vilameta su uputili molbu predstavnicima Ministarstva poljoprivrede da do istog datuma objave informaciju o stanju prenetih zaliha neprodate maline iz 2023. godine.

Kako se navodi u saopštenju Udruženja, prošle godine bili su suočeni sa određenim poteškoćama na svetskom tržištu usled rata, pojave viškova i male tražnje srpske maline.

izvor / biznis.rs

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights