TOPLI ZIMSKI DANI UTIČU NA VOĆE

Klimatske promene se i te kako osećaju u poljoprivredi. Blaga zima bez padavina i temperaturna kolebanja,  nepovoljno deluje na rano buđenje vegetacije u voćarskim zasadima. Na pojedinim voćkama već su se formirali pupoljci. Sručnjaci savetuju obavljanje redovnih mera za ovo doba godine. 

Sve su češće zime bez dovoljno snežnih padavina i sa učestalim toplim periodima. Dnevne temperature su iznad višegodišnjeg proseka i dostižu u pojedinim danima i preko 18  stepeni C. Sve to u izvesnoj meri nepovoljno deluju na voćne zasade:

-Definitivno ova zima može da se svrsta u blage. U toku zime nismo imali nekih velikih i značajnih mrazeva, osim u zadnjoj dekadi janura. Tada je zabeleženo samo nekoliko dana sa nekom minimalnom temperaturom od -13 stepeni, gde temperatura nije prelazila u plus. Dakle bila su samo ta tri ledena dana a sada su temperature u opsegu do pet jutarnja i dnevna do17 stepeni- kaže Milenko Gavrilović PSSS Užice

Previše blage zime tokom koje  voćke nisu bile dovoljno izložene potrebnim niskim temperaturama, ukoliko se na vreme ne preduzmu određene mere, mogu za posledicu imati slabu rodnost. Straučnjaci savetuju da se već sada sprovode određene mera kako bi se odložila faza cvetanja. Procenjuje se da je trenutno najveći rizik kod koštičavih voćnih vrsta, posebno šljive:

-Ono što bi moglo da bude trenutno preporuka voćarima je da još uvek na većim nadmorskim visinama mogu da sprovedu meru upotrebe krečnih materijala za odlaganje početka vegetacije. To u nekim najboljim slučajevima, ako se blagovremeno izvrši, može da odloži fazu cvetanja i do sedam dana- ističe Gavrilović.

U nekim voćnim zasadima gde je već izvršena rezidba, po preporuci stručnjaka iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe Užice, odmah posle rezidbe preporučuje se mera primene prvog prolecnog prskanja:

-Preporučujemo svim dobro poznata mineralan ulja, ima ih na tržištu dosta. Uz njih se preporučuje da se doda neki od insekticida, na bazi cipermetrina. Na većem broju lokaliteta, naročito u zasadima koštičavog voća, šljive, zabeležili smo i utvrdili pojavu voćnog sipca- poručio je Gavrilović. 

Visoke temperature od početka zime nikako ne raduju voćare. Ukoliko se toplotni trend nastavi, može doći do slabijeg roda. Zato poljiprivredni proizvođači moraju učiniti sve što je potrebno kako bi zaštitili svoje voćne zasade. 

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights