Lučani: Više sredstava za stipendiste i vantelesnu oplodnju iz opštinskog budžeta

Na inicijativu predsednika opštine Lučani, Milivoja Dolovića, Opštinsko veće opštine Lučani je na svojoj sednici koja je održana 30. maja, donelo izmenu odluke o stipendiranju studenata za potrebe korisnika budžeta opštine Lučani kao i izmenu pravilnika o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, a u delu koji se odnosi na povećanje finansijskog izdvajanja za navedene oblasti.
Naime, odlukom o stipendiranju je definisano da će se ubuduće svake godine stipendirati do pet novih studenata umesto dosadašnjeg jednog, đaka generacije, i za stipendije izdvajati po 20 hiljada dinara neto za svakog stipendistu, umesto dosadašnjih 16 hiljada dinara.
Pravo na opštinsku stipendiju imaće deficitarni kadrovi, studenti visokoobrazovanih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, a koji maju prebivalište na području opštine Lučani i koji se ugovorom obavežu da će po završetku studija zasnovati radni odnos i ostati na radu u javnim službama opštine Lučani. Deficitarnim kadrom se smatraju profesije iz oblasti delatnosti korisnika sredstava budžeta opštine za koja na tržištu rada na području opštine Lučani nema nezaposlenih lica. Prema odluci, pravo na stipendije će imati studenti prve godine osnovnih studija kao i studenti na master, specijalističkim i doktorskim studijama, dakle oni koji su upisali prvu i svaku sledeću godinu studija do završetka studija.
Visina opštinske stipendije za budžetsku 2024. godinu će biti u vrednosti od 20 hiljada dinara neto, a za naredne budžetske godine, visina stipendije će se usklađivati sa rastom plata u Opštinskoj upravi Lučani.
Izmene pravilnika o kriterijumima, načinu i postupku ostvarivanja prava na finansijsku pomoć za biomedicinski potpomognutu oplodnju se odnose na povećanje iznosa sa 300 hiljada dinara na 600 hiljada dinara za finansijsku pomoć bračnim parovima za navedenu namenu, a koji su iskoristili prava koja država omogućava, kao i to da se starosna granica za žene povećava sa 43 na 45 godina starosti.
Predsednik Dolović je obrazlažući svoje predloge, naveo da su ovakve odluke nastavak realizacije populacione politike koju opština Lučani primarno i strateški sprovodi kao i stvaranja povoljne poslovne klime za mlade stručnjake, koji bi ostajali i radili i zasnivali porodice u svojoj opštini.
Ove odluke kao i niz drugih , biće razmatrane i konačno definisane na narednoj sednici Skupštine opštine Lučani, a koja je zakazana za petak, 7. jun 2024. godine.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights