U Viči održani Vidovdanski duhovni susreti

foto / infopress

U Viči su održani peti Vidovdanski duhovni susreti, manifestacija koja okuplja meštane na Vidovdan u čast junaka koji su dali život za Srbiju. Organizator je Crkvena opština Viča u saradnji sa Kulturnim centrom opštine Lučani i uz podršku kompanije Milan Blagojević i pojedinaca.

Program je započeo svetom liturgijom u crkvi Svetog proroka Ilije, koju je predvodio starešina hrama Nemanja Matejić. Nakon liturgije, svečanost se nastavila u porti crkve uz kulturno-zabavni program u kojem su učestvovali dramski umetnik Andrej Šepetkovski i etno ansambl Koreni iz Beograda.

Nemanja Matejić je pokrenuo ovu manifestaciju pre pet godina, motivisan podatkom da vička parohija ima spisak svih ljudi stradalih od Balkanskih ratova do danas, uključujući i one kojima se ne zna grobno mesto. Cilj je bio odati počast tim junacima i okupiti ljude koji žive u ovom kraju.

Marija Nerandžić iz Kulturnog centra Lučani istakla je važnost ove inicijative za očuvanje srpske tradicije i običaja. Organizatori su najavili da će se susreti održati i sledeće godine, uz nadu da će biti još masovniji.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights