DONACIJA DRAGANE VUJASINOVIĆ HARTOG ZA UČENIKE SREDNJE ŠKOLE ,,DRAGAČEVO“

Ove godine navršava se jedna decenija divne i uspešne saradnje Srednje škole ,,Dragačevo“ u Guči i gospođe Dragane Vujasinović Hartog.

U ovom periodu Dragana je svake godine donirala značajna sredstva u okviru brojnih dobrotvornih akcija, a one su se najviše odnosile na prosvetu i obrazovanje. Veliki deo sredstava uložila je u opremanje Srednje škole ,,Dragačevo“, a poslednjih godina usmerila je svoju pažnju i novac na stipendiranje učenika naše škole i studenata iz Dragačeva. Brojni učenici su završili onlajn kurseve vezane za informacione tehnologije na engleskom jeziku. Time su sticali nova saznanja o načinu funkcionisanja poslovanja u svetu, razvijali informatičke veštine, vežbali praktičan rad izrađivanjem projekata, a ujedno i usavršavali svoje znanje engleskog jezika.

Druženje sa Draganom pamte i svi zaposleni u školi. Naime, ona je 2014. godine organizovala i finansirala seminar za edukaciju nastavnika iz oblasti preduzetništva, družila se tri dana sa nama, a taj edukativni rad završen je i scenskim nastupom glumice Vjere Mujović. Bio je to veoma koristan seminar i primenljiv u praksi. Naši učenici sa svojim nastavnicima svake godine učestvuju na brojnim takmičenjima, vebinarima i predavanjima koje organizuju ,,Dostignuća mladih“. Upravo zahvaljući Dragani Vujasinović Hartog, koja je prepoznala važnost tog seminara, nama su otvoreni brojnim putevi u razotkrivanju i razvijanju preduzetničkog duha kod mladih ljudi.

Dragana Vujasinović Hartog slovi za velikog dobrotvora, a to pokazuje u celom svetu, pa i u njenom i našem Dragačevu. Ona živi u Torontu, u Kanadi i uspešno se bavi finansijama i humanitarnim radom.

Draganina majka je poreklom iz Guče, iz porodice Komadinić, koji su se iz Lise doselili u Guču. Braća Jerotije i Radomir (Draganin otac), obojica hrabri ratnici i Solunci, između dva rata radili su kao ugostitelji. Najpre su imali svoju mehanu, a kasnije su u zakup uzeli Broćića kafanu u centru Guče. Bili su nadaleko poznati po svom ugostiteljskom poslu. Jedno vreme u toj kafani bila je knjižnica (biblioteka). Često su organiovali zanatske i porodične zabave. Prilikom bombardovanja Guče u Drugom svetskom ratu, 28. novebra 1941. godine srušen je krov na kafani koju su držala braća Komadinići.

Draganina majka Milosava, bila je kćerka Radomira Komadinića i Olge Šušić. Oboje su radili kao učitelji u Guči. Udala se za Jovana Vujasinovića. Draganin otac je bio poreklom iz Makedonije. Porodica se tokom Drugog svetskog rata sklonila u Paraćin, a zatim u Beograd. Jovan se šezdesetih godina 20. veka odvažio da iz Nemačke pređe u Severnu Ameriku i sreću potraži u novom, do tada nepoznatom svetu. Vrlo brzo za njim je došla i njegova porodica.

Draganin otac Jovan zapamćen je kao izuzetno vredan čovek, a kao volonter i pokrovitelj odlikovan je medaljom kraljice Elizabete Druge. Veliku podršku pružala mu je porodica.

Dragana je sa sestrom Natašom odrastala u Kanadi. Tamo su zasnovale porodice gde i danas žive. Ljubav prema ljudima i želja da im pomogne potekla je iz porodice koja je negovala poštovanje drugih, saosećanje i nesebičnu ljubav.

Iako je fizička veza sa Dragačevom davno onemogućena, Dragana i danas punog srca dolazi u Srbiju i u Guču. Srdačno je dočekujemo i radujemo se svakom susretu sa njom.

Zahvalni smo gospođi Dragani jer je prepoznala višegodišnji uspešan rad Srednje škole ,,Dragačevo“, kao i našu želju da što bolje pripremimo, obučimo i obrazujemo brojne generacije dragačevskih srednjoškolaca.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights