Udruženje „Sibirka“ okupilo stručnjake: Rano otkrivanje raka dojke ključno za uspešno lečenje

Udruženje ‘Sibirka’ organizovalo je panel diskusiju na temu prevencije i lečenja raka dojke, okupivši stručnjake iz različitih oblasti: lekara opšte prakse, farmaceuta, hirurga onkologa, subspecijalistu onkologa, radiologa, kliničkog farmakologa i psihologa, uz svedočenje pacijentkinje koja se suočila sa ovom bolešću. Učesnici su istakli značaj rane dijagnoze i redovnih pregleda, jer je rak dojke jedna od najčešćih malignih bolesti kod žena.

Na panelu je naglašeno da savremeni pristupi lečenju uključuju multidisciplinarni tim koji kombinuje hirurške zahvate, hemoterapiju, zračenje, imunoterapiju i ciljane terapije. Subspecijalista onkolog i radiolog detaljno su objasnili važnost precizne dijagnostike i uloge zračne terapije u tretmanu raka dojke. Klinički farmakolog je istakao prednosti personalizovanog pristupa lečenju, prilagođavajući terapiju specifičnim potrebama svakog pacijenta.

Psihološka podrška takođe je istaknuta kao ključna za obolele, jer mentalno zdravlje igra veliku ulogu u oporavku. Pacijentkinja je podelila svoje iskustvo o borbi sa bolešću, naglašavajući važnost podrške porodice i prijatelja.

Iako ozbiljna bolest, rak dojke je izlečiv ukoliko se otkrije na vreme. Stručnjaci su apelovali na važnost podizanja svesti o ranim pregledima, samopregledima i mamografiji, koji značajno povećavaju šanse za uspešan ishod lečenja. Diskutovano je i o potrebi za boljom dostupnošću zdravstvenih usluga, kako bi sve žene imale pristup neophodnoj brizi.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights