Dobra zarada od šljive ipak moguća

Vrsta voća koja se tradicionalno vezuje za našu zemlju je šljiva , koja u većini slučajeva završi u rakiji , a veoma mali deo izađe na tržište u svežem stanju. Po mišljenju stručnjaka , ovo je pogrešno i šljivu bi trebalo vise izvoziti  bez prerade , naročito u zemlje Evropske Unije. Postavlja se pitanje koliko je gajenje ove voćne vrste isplativo.

Šljivi kao voću  , odgovara podneblje naše zemlje, gaji se uglavnom amaterski ili poluprofesionlano, gde plodovi nižeg kvaliteta smanjuju cenu na svetskom tržištu. Iako su pod njenim zasadima ogromne površine, ona nije iskorišćena na pravi način,  uz mogućnost čuvanja u hladnjačama radi postizanja bolje cene na tržištu , koje ima potrebe za ovim voćem.

Da bi se šljiva ozbiljno proizvodila potrebno je izvršiti standardizaciju proizvodnje , unaprediti tehnologiju gajenja stone šljive, obratiti pažnju na sortiment, sadni materijal. Za postizanje  solidne cene, šljivu je potrbno čuvati do pravog trenutka plasiranja na tržiste.  Zahvaljujući novijim tehnologijama šljivu je moguće očuvati u hladnjači ali uz poštovanje određenih pravila.  

Šljiva koja se bere radi čuvanja , potrebno je da ima određenu čvrstinu, boju ali i veoma je važno rashladiti je u što kraćem roku jer se topla brzo i kvari.  Preporuke su, ,  da se proizvođači udružuju u zadruge i kooperative , kako zbog ekonomske isplativosti, tako i zbog postizanja određenog standarda u proizvodnji.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights