Malinari traze poštovanje dogovora o minimalnoj otkupnoj ceni

Iako je dogovor o podizanju akontne cene maline,  pao pre 12 dana , pojedine hladnjače na teritoriji zlatiborskog okruga čekale su zadnjii dan, čime se produžavala agonija proizvođača. Predstavnici  Asocijacije malinari Srbije,  apleuju na otkupljivače  da se dogovor  o minimalnom podizanju cene za 15 dinara ispoštuje .

Nakon saopstenja kompanije Stanić iz Arilja, lidera po pitanju otkupa,  izdatog 15. jula o povećanju cene roda maline za ovu godinu, situacija je  u pojedinim hladnjačama nepromenjena.

Nakon potpisanog saopstenja na teritorji zlatiborsko-moravičkog okruga veliki izvoznici, nekolicina njih podigla je cenu na 175 dinara. Medjutim, ima i onih koji ne prate taj trend.

Asocijacija je kontaktirala Komisiju za zaštitu konkurencije, za monopol, kako bi državne organe upoznali šta se dešava na terenu.

Kako iz Asocijacije malinara ističu, najvaznije je  da se ne  dozvoli pojedinim  hladnjačama   udruživanje i pravljenje monopola na  na tržištu,  već da  ponuda i potražnja za malinom odredi konačnu cenu.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights