Kozarstvo idealan način za oživljavanje zapuštenih seoskih domaćinstava

Jedna od manje zastupljenih grana stočarsva svakako je kozarstvo. Mali broj farmi na teritoriji opštine Arilje nije realan pokazatelj kada je ovaj posao u pitanju. Na oko 20 kilometra od grada, Gojko Vučićević, pre pet godina,  odlučio je da oformi stado sa većim brojem grla.

Farma broji 300 grla koza alpske i sanske rase, o kojima se trenutno brinu dva radnika. U odnosu na druge životinje, briga o njima je malo drugačija.

U zavisnosti od godišnjeg doba koze se različito hrane, pa su tako leti više na ispaši, dok im se zimi polaže raznovrsna hrana. 

Količina i kvalitet mleka u mnogome zavise od ishrane,  pa tako jedna koza u proseku daje oko 3,5 litra.

Problem sa jarićima koji se ne ostavljaju u stdu moglo bi da reši udruživanje kozara Srbije , gde bi se raymenom posiglo zadovoljavajuće rešenje za mnoge.

Gojko je zaokružio čitav proces oko kozarstva napravivši mlekaru za proizvodnju sira. Međutim još uvek nema dovoljno mleka koje bi preradio.

 Iako postoji mogućnost prodaje veće količine sira, , na Farmi se  ne planira proširenje jer kako kažu,  nemaju dovoljno radne snage koja je,  čini se,  u ovim krajevima sve veći problem.

Please follow and like us:

Pratite nas na Facebook-u!

Ostanite u toku sa najvažnijim vestima u regionu!


This will close in 15 seconds