Pravoslavna Nova godina za Srbe ima poseban značaj

Danas se prema Julijanskom kalendaru, obeležava Pravoslavna Nova godina. Pravoslavna Nova godina, slavi se 13. na 14. januar. Iako nije zvanična Nova godina, rado se praznuje u balkanskim zemljama poput Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, pravoslavnim delovima Hrvatske, ali i u istočnim zemljama Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji i Gruziji.

Ova Nova godina kod nas ima poseban značaj jer je nastala kao znak otpora prema onima koji su pokušavali da uzdrmaju srpski identitet, pa je nastala kao bunt pravoslavnog naroda.

Srbi počinju da praznuju „svoju“ Novu godinu tek 1923. Na početku se Proslavna Srpska Nova godine proslavljala samo u gradskim sredinama jer se na selima veći akcenat stavljao na proslavu praznika.

Proslava nove godine se smatra za religijski, društveni i kulturni događaj. Proslavljanje Nove godine je nastalo od svetkovine rađanja Sunca, a običaji su imali za cilj da se pomogne suncu da nadvlada mrak. Otuda i danas imamo tradiciju paljenja prskalica kao simbol novogodišnje vatre koja bi trebalo da nadvlada mrak.

Izvor Glas Zapadne Srbije

Please follow and like us:

Pratite nas na Facebook-u!

Ostanite u toku sa najvažnijim vestima u regionu!


This will close in 15 seconds