Loše stanje na svetskom tržištu trebalo bi da donese dobru cenu za srpsku malinu

Kraj zime je obično period kada poljoprivredni proizvođači počinju da pave kakulacije pred početak radova. Prema rečima predsednika Asocijacije malinari Srbije Dobrivoja Radovića maline ove godine na osnovu viđenog na terenu, imaće oko 20% manje.

,, Izlazio sam na teren, ima dosta zasada gde su kasno pocupani izdanci, maline su ostale kratke, tanke, ima dosta gde je i uhvatila didimela, ima ih dosta koje su u lošem stanju. Tako da je to neka procena nas poljoprivrednih proizvođača, mi najbolje možemo znati  jer smo svaki dan u zasadima, pratimo rast, razvijanje te biljke“ ističe Radović.

Zahvaljujući  niskoj otkpnoj ceni prethodnih godina, u malinjake se veoma malo ulagalo, pa stoga ni kvalitet nije bio na zadovoljavajćem nivou. Ove godine prema stanju na tržištu, malina iz Srbije trebalo bi da ima zadovoljavajću cenu.

,, Mislim da bi malina iz Srbije trebalo više da se ceni, sve druge koje su se u nekom trenutku i uvozile u naš zemlju nemaju takve karakteristike koje podneblje na kojoj je proizvedena pruža. Ne gaji se malina  Arilju i Ivanjici tek onako… Kada je reč o ceni, ona se formira na osnov ponde i potražnje. U Čileu je malina podbacila 50%, ono što pre predato plaćeno je 1,74 eura. U Poljskoj je prethodne godine bio katastrofalan rod, zbog čega su mnogi povadili zasade i više se na bave sa tim. U Bosni je manji rod ali i u Srbiji, sve ovo kada se sagleda, ima izgleda da će malina ove godine kod nas imati solidnu cenu“ direktan je Radović.

Proizvodnja je zapala u krizu, mnogi su zbog malina upadali u dugove, muku mučili sa radnicima a i ove godine će slično biti, zbog čega se mnogi pitaju šta će sa malinom biti na duže staze?

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights