Zajedno protiv nepogoda: Najava formiranja službe za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa u slivu Zapadne Morave

OPŠTINSKO veće u Gornjem Milanovcu je prvo usvojilo Predlog sporazuma o osnivanju zajedničke službe za poslove u oblasti smanjenja rizika od prirodnih katastrofa i razvoja civilne zaštite na teritoriji 18 gradova i opština u slivu Zapadne Morave, koju će svi finansirati proporcionalno broju stanovnika.

– Pored gradova Kraljeva, Kruševca, Novog Pazara, Užica i Čačka, tu su i opštine u Aleksandrovcu, Arilju, Vrnjačkoj Banji, Gornjem Milanovcu, Ivanjici, Kniću, Kosjeriću, Lučanima, Požegi, Raški, Trsteniku, Tutinu i Čajetini. Shodno Protokolu koji je potpisan pre tri godine, prioritet saradnje pomenutih lokalnih samouprava je priprema zajedničkih strateških dokumenata o upravljanju rizicima od stalnih pretnji, poput zemljotresa, poplava, klizišta, snežnih nanosa, grada, suše i šumskih požara. Pored izgradnje sistema rane najave, po načelu „izgraditi novo i bolje“, treba stvoriti i uslove za brz oporavak – objašnjava načelnik opštinskog Štaba za vanredne situacije u Gornjem Milanovcu Milorad Dimitrijević.

Sporazum o osnivanju zajedničke službe biće zaključen na neodređeno vreme, njeno sedište bi trebalo da bude u Kruševcu, a saradnja je zasnovana na principima dobrovoljnosti i solidarnosti, kroz udruživanje finansijskih i kadrovski

Svaki potpisnik Sporazuma može tražiti istupanje iz njega, pisanim zahtevom ostalim akterima, najkasnije šest meseci pre dana kojim on za njega prestaje da važi. Eventualnim istupanjem jedne lokalne samouprave, sporazum prestaje da važi samo za nju, a za druge lokalne samouprave će važiti sve dok ih ima najmanje dve – precizirano je ovim aktom.

Izvor / Novosti

Please follow and like us: