Lučani: Održana 34. sednica Opštinskog veća

Opštinsko veće opštine Lučani je održalo 34. sednicu na kojoj su najpre, razmatrani izveštaji o radu Crvenog krsta, Kulturnog centra, zatim odluka o stipendiranju studenata za potrebe korisnika budžeta kao i odluka o regulisanju saobraćaja u naseljenim mestima opštine.

U izveštaju o radu Crvenog krsta, koji je Veće usvojilo se navodi da je tokom 2019. godine u saradnji sa Institutom za transfuziju Beograd i službom za transfuziju KC Kragujevac, organizovano sedam akcija dobrovoljnog davalašta krvi u kojoj je sakupljeno 569 jedinica krvi. Naredna akcija davalaštva krvi će biti organizovana 12. marta. U okviru socijalne zaštite, tokom 2019. godine, Crveni krst je podelio 300 paketa sa hranom i sredstvima za higijenu kao i 3000 kilograma brašna a koje je donirala Vlada Republike Srbije. Tako je pomognuto 605 ugroženih građana iz 282 porodica u 22 mesne zajednice. Takođe se tokom godine pomagalo licima u stanju socijalne potrebe sa 200 paketa sa životnim potrebštinama iz rzličitih donacija. U okviru programa kuhinje Crvenog krsta, godišnje se isplati 46 800 kuvanih obroka za 150 korisnika. U izveštaju se navodi da Crveni krst tokom godine pomogne, kroz razne vidove pomoći, blizu 4000 stanovnika kroz 70 raznih akcija a uz angažovanje do 80 volontera.

Veće je usvojilo i godišnji izveštaj Kulturnog centra i poseban izveštaj o realizaciji 59. Sabora trubača. Kulturni centar u svom izveštaju navodi da je tokom prethodne godine organizovao: jedanaest pozorišnih predstava sa 1200 posetilaca, četiri besplatne predstave za decu sa preko 600 posetilaca, zatim manifestacije (Raspevano Dragačevo, predtakmičenje trubača, Sabor rokenrola, Velika Gospojina, Mitrovdan u Viči). Organizovane su likovne izložbe, škola tkalja i 59. Dragačevski sabor trubača. Iz budžeta je za ove aktivnosti izdvojeno preko 32 miliona dinara od čega je za Sabor utrošeno oko triipo miliona dinara preko ove ustanove.

Na sednici je doneta i odluka o stipendiranju studenata za potrebe korisnika budžeta opštine Lučani u kojoj je podignuta visina studentske stipendije za budžetsku 2020. godinu na 15 hiljada dinara, dok će se za naredne budžetske godine vršiti usklađivanje visine stipendije u skladu sa rastom plata u Opštinskoj upravi opštine Lučani.

Doneta je i odluka o regulosanju saobraćaja u naseljenim mestima opštine u kojoj su propisane zabrane, ograničenja i obaveze svih učesnika u saobraćaju. O svemu napred navedenom će se konačno izjasniti skupštinski odbornici, na sednici koja je planirana sredinom marta.

Please follow and like us: