U Lučanima dvoje obolelo, preduzete sve propisane mere

Štab za vanredne situacije opštine Lučani je održao sednicu Štaba za kojoj je predsednik opštine Milivoje Dolović obavestio članove Štaba da su dve osobe sa teritorije naše opštine zaražene korona virusom.. To je danas potvrdila nadležna čačanska sanitarna inspekcija. Oba pacijenta se trenutno nalaze u čačanskoj bolnici pod stalnom medicinskom negom.
Sanitarna inspekcija je odmah izvršila razgovor sa zaraženima na osnovu kojih su popisana sva lica koja su u prethodnom periodu bila u kontaktu sa obolelim licima. Ta lica su podvrgnuta postupku samoizolacije.
Od jutros, broj lica koji je podvrgnut meri samoizolacije je značajno povećan na 85 na našoj teritoriji.

Predsednik Dolović je istakao da je u stalnom kontaktu sa Sanitarnom inspekcijom Čačka, Domom zdravlja kao i Policijskom stanicom Lučani i da se u svemu redovno preduzimaju sve propisane mere zaštite stanovništa koji su u nadležnosti lokalne samouprave.
Policija je obavestila članove Štaba da redovno dobija informacije od granične policije o osobama koje ulaze u zemlju , zatim od Sanitarne inspekcije i Doma zdravlja o osobama koje su bile u kontaktu sa zaraženima od korona virusa kako bi odmah sprovodili mere samoizolacije za ta lica.

Policija svakodnevno vrši kontrolu lica koja su u samoizolaciji. Trenutno na našoj teritoriji nema zabeleženog kršenja ovih mera. Inače, ne poštovanje merasamoizolacije u vanrednom stanju povlači kaznu od dve do pet godina zatvora.
Predsednik Dolović je obavestio članove Štaba da su nabavljena sredstava za dezinfekciju javnih površina i ustanova po hitnom postupku koji će biti stavljeni na raspolagnje JKP „Komunalac“ Lučani koje je zaduženo za sprovođenje dezinfekcije.
Štab je naložio JKP „Komunalac“ Lučani, upravnicimastambenihzgrada i stanarima da u narednim danima obezbedepojačanočišćenje i dezinfekcijupovršina u zgradama na površinama nakojimaseostvarujenajvećikontakt građana (ulazi u zgradu, prostoriispredliftova, liftovi, stepenišnirukohvati, kvakenaulaznimvratima, ulaznavrata i dr.). Dezinfekcijutrebaspovoditinajmanjejednom u tokudana. Tkođe, ovom javnom preduzeću je naloženo da svakodnevno vrši dezinfekciju javnih ustanova, ulica i javnih površina na području naseljenih mesta Guča i Lučani.
Podsećamo građane na brojeve telefona na koje se možete javiti u slučaju bilo kakve potrebe, posebno za dostavu hrane i lekova: u Lučanima 5150600 u Guči 854508 u vremenu od 07 do 16 časova.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights