Na predlog opštinskog Štaba za vanredne situacije, predsednik opštine Arilje proglasio je vanredno stanje na području opštine Arilje, u slivu reke Moravice, u sledećim mesnim zajednicama: Trešnjevica, Stupčevići, Mirosaljci, Latvica, Dragojevac, Cerova, Bogojevići, Virovo, Arilje i Grdovići. Vanredna situacija se proglašava usled obilnih padavina, problema izazvanih na infrastrukturi i ugroženosti domaćinstava.

Pored reke Moravice, i potoci su se izlili iz svojih korita i plavili useve, kuće, i pomoćne objekte. Najveću štetu kada je poljoprivreda u pitanju pretrpeće upravo maline, a nisu pošteđeni ni voćnjaci druge vrste.

Predstavnici Štaba za vanredne situacije opštine Arilje navode da izlivanje ovakvog tipa pripada hiljadugodišnjim vodama i da se ovakave poplave pamte 1965 godine.

Situacija je kritična na više lokacija u opštini, što otežava pravovremeno delovanje. U akciju sprečavanja poplava uključili su se gotovo svi. U ovom trenutku saobraćaj koji se odvija preko mostova u samom Arilju zaustavljen je, a zatvoren je i regionalni  put prema Ivanjici. U pojedinim mesnim zajednicama vodosnabdevanje je prekinuto do normalizacije situacije. U naselju Gruda isključena je i struja. Nadležni apleuju na građane da se ne približavaju koritima reka i mostovima kako ne bi ugrozili sopstvenu bezbednost.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights