Arilje sve bliže realizaciji projekta za prečišćavanje otpadnih voda

U Užicu je održan sastanak povodom početka pripreme projektno-tehničke dokumentacije za projekat Regionalni sistem za prečišćavanje otpadnih voda za Zlatiborski i Moravički okrug.

Predstavnici Ministarstva za evropske integracije, pomoćnik ministra Dušan Čarkić i Aleksandra Radinović razgovarali su sa predsednicima opština, Arilje, Požega, Ivanjica i Kosjerić i grada Užica, o obezbeđenim uslovima, odnosno neophodnim sredstvima, za nastavak aktivnosti na pripremi dokumentacije za projekat Regionalnog sistema za prečišćavanje otpadnih voda za Zlatiborski i Moravički okrug.

Kada je reč o ovom projektu, u prethodnom periodu urađena je Prethodna studija opravdanosti za projekat regionalnog prečišćavanja otpadnih voda za lokalne samouprave Užice, Požega, Kosjerić, Arilje i Ivanjica. Analizirane su četiri varijante od decentralizovanog do potpuno centralizovanog sistema. U razmatranje za realizaciju ušle su dve, prva po kojoj bi četiri opštine: Užice, Požega, Ivanjica i Arilje imale centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, a Kosjerić svoje lokalno, i druga varijanta, gde bi tri lokalne samouprave: Užice, Požega i Arilje bile priključene na regionalno postrojenje, dok bi u tom slučaju, Ivanjica i Kosjerić imale zasebna postrojenja. Studija izvodljivosti daće konačnu odluku koja varijanta će biti odabrana kao optimalnija.
Vrednost cele investicije rešavanja otpadnih voda u ovih pet lokalnih samouprava je oko 69 miliona evra. Projekat obuhvata proširenje sistema za prikupljanje otpadnih voda u okviru svake od navedenih lokalnih samouprava (sekundarnu mrežu) zatim izgradnju glavnog kolektora do postrojenja i izradu samog postrojenja, bilo da je to lokalno ili regionalno postrojenje.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights