15 miliona dinara podsticaj za nove destilerije

U cilju regulisanja i podsticaja proizvodnje jakih alkoholnih pića država je nedavno raspisala Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava za podsticaje i investicije u oblasti proizvodnje jakih alkoholnih pića u 2020. godini. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, prilikom posete Ivanjici pozvao je sve proizvođače voća, koji imaju viškove proizvoda druge, treće kategorije da razmisle o pokretanju destilerija.

-Ovo se odnosi na sve one koji žele da ulažu resurse u oblasti voća, dakle to je najčešće voće nizih kategorija kvaliteta koje ionako odlazi u industriju, da ulože u destileriju. Imamo novi poziv gde država daje svakom ko hoće da  od maline, šljive, kruške, napravi rakiju koju prodaje. Država je obezbedila i tržište. Ovih dana je usvojen i novi sporazum sa Evroazijskom o izvozu voćne rakije na prostore Rusije, Belorusije, Kazahstana po carinskoj stopi nula. Država vam daje podršku od 15 500 000,00 za izgradnju opremanje i promociju destilerije, istakao je Nedimović.

Ovom prilikom ministar je pozvao sve voćare iz Zapadne Srbije da učine prvi korak i unovče svoje proizvode putem dodatne vrednosti u oblasti poljoprivrede.

Zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u preradu i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u sektoru proizvodnje jakih alkoholnih pića za 2020. godinu, podnosi se u periodu od 10. novembra do 10. decembra 2020. godine, zaključno.

Javni poziv u može se pronaći na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Javni poziv sadrži podatke o: licima koja ostvaruju pravo na podsticaje, uslovima i načinu ostvarivanja prava na podsticaje, obrascu zahteva, maksimalnim iznosima podsticaja po korisniku podsticaja i po pojedinoj vrsti podsticaja, u skladu sa Pravilnikom, visini ukupnih raspoloživih sredstava po ovom Javnom pozivu, rokovima za podnošenje zahteva i dokumentaciji koja se podnosi uz zahtev, kao i druge podatke potrebne za sprovođenje Javnog poziva.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights